Afbeelding
Foto: 123RF

Mogelijk einde papier inzamelen verenigingen West Betuwe

Algemeen 1.210 keer gelezen

WEST BETUWE • Onveilig en niet eerlijk noemt de Avri de manier waarop nu het oud papier wordt ingezameld door een twintigtal verenigingen in West Betuwe. Het inzamelen kent een lange historie, maar is niet meer professioneel, volgens de afvalverwerker. 

Veiligheid een issue

De gemeenteraad werd vorige week door de Avri bijgepraat. In januari gaat het bestuur van het afvalwerkingsbedrijf onderling in gesprek over het stoppen van de vrijwilligers vanwege de veiligheid. De Avri vindt namelijk dat er te vaak vrijwilligers bij betrokken zijn die niet goed geïnstrueerd zijn. De Avri wil bekijken hoe eventueel een nieuwe systematiek geregeld kan worden. De wethouders uit diverse gemeenten maken deel uit van het bestuur. De politici krijgen nu de kans hun wethouder te voeden met wensen en ideeën.

Oneerlijk

Raadsleden die tijdens de beeldvormende bijeenkomst de presentatie van de Avri kregen, vroegen zich direct af of er wel genoeg tijd was. Ze willen ook graag met de deelnemende verenigingen in gesprek. De boodschap van de afvalinzamelaar was duidelijk. Er is momenteel sprake van onveilige situaties en bestaande afspraken worden niet altijd nagekomen. Het lijstje met verenigingen is volgens de Avri ook al lang hetzelfde, anderen krijgen geen kans om deel te nemen aan deze vorm van subsidieverstrekking. 

Efficiënter

Tussen de regels door was ook de boodschap te horen dat de Avri overtuigd is het inzamelen van oud papier zelf efficiënter en goedkoper te kunnen doen. Vrijwilligers kunnen eventueel bijspringen met andere klusjes, maar wanneer de Avri zelf het papier ophaalt kan ook de afvalstoffenheffing omlaag werd de politici voorgerekend. Het ophalen van oud papier is voor enkele verenigingen, zoals deelnemende kerken, een belangrijke bron van inkomsten.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden