• Wandelaars tijdens de laatste editie in 2019.
• Wandelaars tijdens de laatste editie in 2019. Foto: Ab Donker

De Rode Kruis Bloesemtocht stopt ermee

Algemeen 2.083 keer gelezen

GELDERMALSEN • Woensdagavond maakte het bestuur van de Rode Kruis Bloesemtocht bekend dat er geen nieuwe editie van Nederlandse grootste eendaagse wandelevenement komt. Na 27 wandeltochten komt een einde aan een van de populairste evenementen in West Betuwe.

De organisatie had al twee zware jaren achter de rug met de coronapandemie maar kon steeds terugkijken op een succesvolle Bloesemmaand waarbij toch geld werd opgehaald voor het Rode Kruis. Voor de komende editie kwamen er echter nog meer onoverkomelijke hindernissen op het pad van de organisatoren waardoor de moeilijke beslissing werd genomen de stekker uit het evenement te trekken. 

Stevige keuzes maken

Bestuurslid Remco Kaijen vertelde kort na de laatste vergadering dat er afgelopen zomer enthousiast gestart is met de voorbereidingen. “Alleen werden we geconfronteerd met oplopende kosten, de verbouwing van het veilingterrein en moesten de routes geoptimaliseerd worden.” Uiteindelijk zag het bestuur dat het doel van het evenement in gevaar kwam. “We zijn allemaal vrijwilligers, geen professionele wandelsportorganisator. We willen geld ophalen voor het Rode Kruis en dus zoveel mogelijk deelnemers verwelkomen.” 

Toegenomen eisen

Toen in september duidelijk werd dat het veilingterrein geen geschikte start- en finish locatie kon zijn en er geen alternatief gevonden kon worden werd het de organisatie nagenoeg onmogelijk gemaakt om zoals ze zelf willen voor de komende vijf of tien jaar weer een stabiel evenement te organiseren. “Er is een trend van toenemende veiligheids- en duurzaamheidseisen en verzwaring van procedures. Het aanvragen van vergunningen voor een evenement van deze omvang wordt steeds complexer en de inzet van professionals is hierbij een vereiste. Dit strookt niet met de cultuur van onze organisatie die door vrijwilligers gedragen wordt, “ geeft de organisatie aan. 

“Nu vervelend, straks trots”

Het bestuur hield de vergadering in MFC de Pluk en de mensen daar, geconfronteerd met het nieuws, reageerden in eerste instantie geschokt maar dat sloeg al snel om in waardering. “We kunnen terugkijken op bijna dertig jaar vol prachtige edities en herinneringen.” De Facebookpagina stroomt ook vol met hartverwarmende reacties. “Mensen onthouden de laatste keer en die was fantastisch in 2019.” In januari wil het bestuur van de wandeltocht met vrijwilligers terugblikken op de historie en hoeveel het evenement betekend heeft voor de regio maar ook het Rode Kruis. De organisatie die niet zomaar zijn naam uitleent aan evenementen. “En dat zegt heel wat”, sluit Remco Kaijen af. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie