• Wethouder Hartman op de begraafplaats in Buurmalsen.
• Wethouder Hartman op de begraafplaats in Buurmalsen. Foto: J.Wijngaard

Nulmeting begraafplaatsen West Betuwe in volle gang

Algemeen 828 keer gelezen

WEST BETUWE • Terwijl de bladeren uit de bomen vallen en de regen in hun gezicht waait maken wethouder Jacoline Hartman en Gert-Jan Hol hun ronde over een van de 31 begraafplaatsen van West Betuwe. Sinds mei zijn ze bezig met hun zogenoemde nulmeting. 

Na de gemeentelijke fusie was het beleid-en beheerplan van de begraafplaatsen een van de eerste plannen die de nieuwe gemeenteraad in 2019 vaststelde. Een grote opgave toentertijd voor West Betuwe was om het beleid uit de drie voormalige gemeenten te harmoniseren. In januari 2020 startte de uitvoering van de nieuwe beheerplannen op de begraafplaatsen.
De gemeenteraad stelde vast dat er een A-categorie aan de begraafplaatsen gekoppeld werd, de een na hoogste onderhoudscategorie. Wethouder en adviseur Gert-Jan besefte dat het een gevoelig onderwerp zou blijven: “Er komt emotie en beleving bij kijken”, zeggen ze. “Inwoners vragen continue aandacht en stellen onregelmatigheden aan de kaak.”

Nulmeting

Gert-Jan vindt dit niet vreemd maar juist logisch. “Onze mensen doen zelf het specialistische werk, aannemers worden ingehuurd om grof groenonderhoud uit te voeren en extern wordt een bedrijf te hulp gevraagd bij de ruimingen van graven. Terwijl hij praat kijkt hij om zich heen, als adviseur Groen heeft hij ook echt ideeën over hoe de begraafplaatsen eruit moeten zien.
Met zijn ogen volgt hij de contouren van de bomen en legt uit waarom welke boom op welke positie geplant is: “Een Japanse levensboom die gezamenlijk een laantje vormen, hoe mooi is dat op een begraafplaats. We houden ook rekening met de biodiversiteit en hoe de plek er als geheel bij ligt”
Met de wethouder maakt hij op vrijdagen ronden langs de begraafplaats om met elkaar te bekijken hoe de begraafplaatsen erbij liggen en waar verbeteringen mogelijk zijn. Met hun bevindingen gaan ze ook de gemeenteraad bijpraten. “Het ruimen in onze gemeente is ook een gevoelig onderwerp maar pakken we uiterst zorgvuldig aan.
Begraafplaatsen worden steeds meer weer op een andere manier beleeft. Voor mensen is het ook een herdenkingsplek, daarom gaan we bijvoorbeeld ook kijken of er monumentjes kunnen worden gemaakt van geruimde graven.”

Communicatie

Wanneer graven geruimd worden verschijnt er een geel bordje bij het graf. Er kunnen ook groene bordjes bij een graf staan. “Onze administratie wil dan graag contact met de rechthebbende over bijvoorbeeld schade aan of achterstallig onderhoud”, legt Gert-Jan uit. De wethouder legt uit dat de gemeente namelijk verantwoordelijk is voor de begraafplaats maar niet zomaar iets aan een graf mag doen: “Daar is toestemming voor nodig van de rechthebbende. We rekenen ook wel een beetje op de sociale controle, dat inwoners elkaar een seintje geven wanneer een graf er niet netjes bij ligt.
” Het bereiken van de rechthebbende is soms een beste opgave geeft Gert-Jan toe. “Bij de ingangen staat een informatiebord met eventueel aanvullende mededelingen en contactgegevens van onze medewerkers. Ook is er een servicepunt voor gereedschap en er wordt voor alle begraafplaatsen gewerkt aan een waterpunt dat ook in de winter te gebruiken is en dus altijd beschikbaar.

Klachten

De klachten omtrent onkruid op de paden, verzakkingen en andere zaken die spelen op de begraafplaatsen in het gebied zijn bekend. “We werken er hard aan, de paden worden omgevormd maar onderhoud is ook gepland. Het is niet zoals vroeger dat continue iemand beschikbaar is om onderhoud uit te voeren”, legt Gert-Jan uit.
In Est gaan sinds enkele weken de bewoners zelf aan de slag op de begraafplaats, ondersteund door de gemeente met gereedschap. “Dat is weer maatwerk per kern. Als de inwoners zelf ideeën hebben of graag ergens mee aan de slag willen dan werken we daar graag aan mee”, besluit de wethouder.

Jeroen Wijngaard

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie