Scène uit Evacuatie!
Scène uit Evacuatie! Foto: Esther de Bruijn

Bomvolle première Korsen en Kaaien

Algemeen 859 keer gelezen

HEESSELT • Vrijdagavond zeven uur was het zover: wethouder Jacoline Hartman gaf bij het kerkje van Heesselt het startschot en het uitverkochte openluchtspektakel Korsen en Kaaien kon beginnen. In drie groepen gingen de bezoekers langs drie locaties waar de op streekverhalen gebaseerde stukken werden opgevoerd. 

Het stuk met als thema evacuatie speelt op de rivieroever, dat over het ‘steenovenvolk’ op de grond waar ooit de steenfabriek stond en het muzikale sprookje over de kersenpluk speelde – hoe kan het anders – in een boomgaard. De stukken worden vrijdag en zaterdag nog een keer opgevoerd. 

Zon
Voor het publiek was de avondzon heerlijk; de spelers deden hun jassen, kaplaarzen en kostuums pas op het laatste moment aan. Bezoekers kwamen van heinde en verre, maar ook waren er de dorpsgenoten. Twee oudere dames die op de kar voor mindervaliden zaten, veranderden in giechelende schoolmeisjes toen ze de opoe van het steenovenvolk herkenden. Het bleek hun Varikse leeftijdgenoot Martien van ’t Hoofd te zijn in zijn glansrol als eigenwijze opoe. Sommige bezoekers hadden eigen stoelen meegenomen en zelfs een koelbox met witte wijn werd het terrein opgedragen. Het was een feestje in de buitenlucht. Na de koelere boomgaard, waar achter elke boom wat leek te gebeuren, was het warm aan de oevers van de Waal. Er gleden schepen voorbij achter het decor van het stuk over de evacuaties. De meespelende, aan een paal vastgemaakte koe bekeek met wakkere ogen haar publiek. Tijdens de generale repetitie probeerde een jonge stier van de kudde die de Heesseltsche uiterwaarden begraast, bij deze nieuwe dame te komen. Nu waren de ‘wilde’ koeien in geen velden of wegen te bekennen. Ondertussen kwam een man in een glimmendblauw gewaad al zingend over de rivier vanaf het strand het ‘toneel’ op waar de acteurs hun verhalen vertelden. Alles kwam samen.

Steenovenvolk
Men was best wel ongerust over de vijf kinderen die meedansen. De kleinsten waren de hele dag op schoolreis naar de Efteling geweest. Ze hadden nauwelijks tijd gehad om te eten en moesten nu drie keer achter elkaar optreden. Een oma zat met haar dochter, moeder van twee van de vijf, in het publiek terwijl de kinderen met bakstenen heen en weer renden om zo het zware werk te verbeelden. Toen de kleinste, Xavi van acht, dramatisch in elkaar zakte sprong oma bijna op om hem te redden. Maar hij kwam overeind en werd in een kruiwagen weggereden. Xavi was die avond al drie keer overtuigend ‘flauwgevallen’.

Ook naar Korsen en Kaaien?
Zaterdag 26 juni is de voorstelling uitverkocht, maar voor vrijdag 25 juni zijn er nog kaartjes. Deze zijn te bestellen via  www.kerkheesselt.nl/theater. Problemen met de online kaartverkoop en/of slecht ter been? Neem dan contact op met 06 20130325.

Jacqueline Maris


Scène uit Het Steenovenvolk
Scène uit Sterappeltje en de 7 Heertjes
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie