Kerk Heesselt in blauw geel licht
Kerk Heesselt in blauw geel licht Foto: Esther de Bruijn

Bevrijdingsdag in kerkje Heesselt

Algemeen 448 keer gelezen

HEESSELT • Stichting Kerk Heesselt vergat op bevrijdingsdag niet dat er elders in Europa oorlog is. De kerk was op 4 en 5 mei ‘s avonds stemmig verlicht in blauw geel. Op Bevrijdingsdag was het echter één groot feest met gedichten, live muziek op het bijzondere Knipscheerorgel, een torenrondleiding, kinderpodcast en theater. En de bezoekers konden meedoen.

‘s Ochtends betrad wethouder Rutger van Stappershoef vol respect de gespikkelde ‘loper’ van gronddoek die over het grint was gelegd. Vogels vastgebonden aan takken lagen omgekeerd op de loper. Kinderen tilden de takken op om de kleurige vogels te ‘bevrijden’. Ze hadden de vogels eerder die week bij kunstenaar Soraya van Houwelingen gemaak. Iets verder diende het gespikkelde doek als tafellaken voor de lange tafel met daarop een lange rij Engelse bloemenkopjes met gouden randjes. Klaar voor de koffie en koek van de meet & eat. Even later zat het kerkje goed vol toen de wethouder de dag opende. Ondanks zijn vakantie wilde hij toch zijn eerder gedane belofte houden om aanwezig te zijn: ‘Ik heb iets met Heesselt. Ik voel me vrij om hier mezelf te zijn!’

Preview openlucht theater

De mensen waren ook gekomen om de preview van het openlucht theater Korsen en Kaaien te zien dat in boomgaarden en bij de rivier zal worden opgevoerd. Overal in Heesselt en Varik wordt druk gerepeteerd, maar dit was de eerste officiële presentatie. Een van de stukken is gebaseerd op het verhaal van Han van Koeverden. Hij moest als kind bij de evacuatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog alles achterlaten. Van Koeverden: ‘Het is een gewoon verhaal van een gewoon kind, niks meer en niks minder.’ Hij las zijn herinneringen voor, terwijl kind Kai in de ik-vorm het verhaal vertelde. Uit het stuk over de kersenpluk werd het Plukkerslied ten gehore gebracht. Er werd slechts een kleine tip van een grote sluier gelicht; in twee weekenden in juni gaat het ècht gebeuren. Ook het fragment van T-jater uit de voorstelling ‘Echo’s uit de oorlog’, gespeeld door twee kinderen, werd enthousiast ontvangen. En het waren wéér kinderen die samen met lokale podcastmaker Jacqueline Maris in het kader van Tour de Waal ‘Kinderen van nu en toen’ maakten. De drie kinderen gingen in Heesselt langs bij Henk Aldus en vroegen hem de oren van het hoofd over zijn oorlogsbelevenissen. Gezeten naast leeftijdgenoot ‘tante Gerda’ zat hij te genieten van zijn eigen verhalen in deze ‘kidcast’. Toen de 92-jarige Gerda van Lunenborg hoorde dat Aldus 91 is, riep ze triomfantelijk: ‘Ooooh, pas 91!’

Tijdens de lunch speelde de River Folk Sideshow met drie muzikanten uit Varik en Heesselt in het kerkje, dat geroemd wordt om zijn akoestiek. De Ierse ballades en verhalen in de countrysongs begeleid door viool en gitaar klonken tot in de nok van de kerk. De kunstenaars van de Waalparade kwamen met veel tumult aan en vlak daarna arriveerde een stoet van oude legerjeeps en -busjes. De lange tafel zat plotsklaps vol met ‘militairen’; een danseres bewoog sensueel op fluitmuziek en iedereen kon meedoen met kleien, of met het maken van een zelfportret of een constructie van dunne stokken. Daarna was het de beurt aan de dichters van de poëzietour. Het werd bijna te veel. Zeker omdat er ook nog rondleidingen waren in de middeleeuwse authentieke duiventoren, met weer een kort stukje theater. Wie even rust wilde, liep de kerk in waar het werk van Dik Kusters en Paul Parren op de kerkbanken en aan de wanden te zien was.

Toen iedereen naar huis was en de loper opgerold wachtte op zijn lot als anti-worteldoek op het veld, bleef een eenzame kleurige vogel achter aan het hek van het kerkhof. Een tastbare herinnering aan de drukke volle dag in en bij de Heesseltse kerk.
Voorverkoop Korsen en Kaaien: www.kerkheesselt.nl/category/openlucht-theater/

De kerk was op 4 en 5 mei ‘s avonds stemmig verlicht in blauw geel. Op Bevrijdingsdag was het echter één groot feest.

Diana Kervel

Tante Gerda en Henk Aldus, hoofdpersoon in de kinderpodcast
Wethouder Rutger van Stappershoef tussen de bevrijde vogels
• Han van Koeverden en Kai tijdens preview Korsen en Kaaien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden