• Na 75 jaar nog altijd plezier in het maken van muziek.
• Na 75 jaar nog altijd plezier in het maken van muziek. Foto: Cees Hoogteyling

Muziek brengt altijd plezier!

Algemeen 498 keer gelezen

buurmalsen • Voor Gerrit van Vrouwerff (84) is dit jaar wel een mijlpaal. Hij is 75 jaar muzikant en dat zal zeker niet ongemerkt aan hem voorbijgaan. Het mag zeker een mijlpaal worden genoemd, want 75 jaar lid van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, komt niet iedere dag voor. 

Hij speelde zo’n zeventig jaar bij de plaatselijke muziekvereniging Wilhelmina in Buurmalsen, deze vereniging is nu in ruste omdat er te weinig muzikanten zijn. Muziek is volgens Gerrit de beste vitamine voor een mens. Hij speelt ook al veertig jaar bij het Fanfarekorps De Volharding in Deil en of dat nog niet genoeg is speelt hij de laatste jaren bij Concordia in Culemborg. De liefde voor de muziek werd hem bijgebracht door zijn vader Gijsbertus van Vrouwerff. Terwijl zijn vader de koeien aan het melken was, moest Gerrit in de schuur, op zijn althoorn de muziekkunst leren.

Leermeester

Gerrit blikt terug in het verleden. “Mijn vader was een strenge leermeester dat weet ik nog wel. In de oorlog lagen er een stel koperinstrumenten bij ons op de hooizolder verborgen. De Duitsers waren fel op koper, dat kon worden omgesmolten. Direct na de oorlog werden de instrumenten weer verzameld, schoongemaakt en Wilhelmina, waar mijn vader ook muzikant bij was, kwam weer tot leven. Op een instrument wat over bleef, een althoorn, heeft mijn vader me leren spelen. Ik kreeg er veel plezier in, het werd een uitdaging om met de grote mannen mee te mogen spelen. Toen ik negen was, mocht ik mee naar een concours, dat was in 1948. Het is niet te geloven, maar mijn vader kwam onder de koe vandaan, als ik iets niet goed speelde.”

Muziek familie

Gerrit trouwde zestig jaar geleden met Teuntje, samen kregen ze drie meisjes en één jongen. Die hebben het muziekvirus van hun vader overgenomen. Gerrit: “Dit is toch geweldig, vier kinderen krijgen die net al ik bezeten zijn van muziek. Naast dat we allemaal wel bij één of twee muziekverenigingen spelen, hebben we het dweilorkest ’t Kapelleke Buurmalsen opgericht. Aangevuld met nog wat andere muziekliefhebbers dweilen we op tal van evenementen. Of dat nu bij het inhalen van de Sint, kerstmarkten of wat voor feestelijkheden ook, we genieten van de muziek die we maken.”

Moeder geniet mee

Moeder Teuntje geniet net zo veel als man en kinderen. Zelf zegt ze daarover: “Ik ben er trots op dat ze zoveel plezier hebben met elkaar. Altijd met elkaar op pad en als ze dan thuiskomen met de mooiste verhalen, over wat ze hebben beleefd. Als moeder kan je toch niet meer wensen. Ik moedig Gerrit altijd aan, hij moet het voorbeeld geven. Hij heeft, zeker in deze rommelige tijd van Corona, niet altijd even veel zin om naar de repetitie te gaan. Dan zeg ik, je bent lid of je bent het niet. Dus je pak je spullen en gaan met die banaan, ik bedoel natuurlijk z’n instrument.”

Nieuwe muziek

De tijden veranderen en de muziek die tegenwoordig wordt gespeeld is ook veranderd. Daarover zegt Gerrit: “Kijk vroeger speelden we veel marsmuziek, dat is tegenwoordig anders. We spelen veel klassiek en filmmuziek. Persoonlijk vind ik het jammer dat door de Corona veel uitvoeringen zijn vervallen. Een vaste traditie is dat we kerstconcerten maken of kerkdiensten muzikaal ondersteunen. Als je de kerstliederen speelt en de mensen zingen mee, daar krijg je kippenvel van. Dan beleef je kerst toch op een andere manier. Laten we hopen dat we volgend jaar weer alle kansen krijgen.”

Uit het enthousiasme waarmee Gerrit van Vrouwerff praat over muziek en het plezier wat hij hiermee beleefd, ziet het er niet naar uit dat hij stopt

In de oorlog was een deel van de muziekinstrumenten van Wilhelmina Buurmalsen, verborgen op de schuurzolder van de boerderij bij Gijsbertus van Vrouwerff. Dit om te voorkomen dat de Duitse bezetters de koperen instrumenten zouden omsmelten. Op de Althoorn die overbleef, heeft Gerrit leren spelen.

De Althoorn

‘Op negenjarige leeftijd speelde Gerrit mee op zijn eerste concours’

Cees Hoogteyling

Na de oorlog werden op de boerderij de verborgen muziekinstrumenten voor de dag gehaald.

Cees Hoogteyling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie