• Het dak van het clubgebouw van Everstein ligt vol zonnepanelen.
• Het dak van het clubgebouw van Everstein ligt vol zonnepanelen. Foto: Aangeleverd

Dak Everstein vol zonnepanelen

Sport 319 keer gelezen

EVERDINGEN • Voetbalclub sc Everstein uit Everdingen plaatste afgelopen week 162 panelen op haar clubgebouw.

Begin volgende week wordt alles binnen aangesloten, zodat het opwekken en leveren van stroom kan beginnen.

De panelen zijn geplaatst op de zuidkant van het gebouw. “Het zijn er zoveel dat je kunt spreken van een zonneparkje op ons dak”, laat het bestuur van de rood-witten op de website weten. 

Eigen stroom
Na twee jaar van voorbereidingen – leningen, subsidies, offertes, toestemming van de gemeente – gaat de vereniging op een duurzame manier haar eigen stroom opwekken.

Het is de verwachting dat er elke dag gemiddeld 160 kWh (kilowattuur) stroom wordt opgewekt. Per week is dat 1200 kWh en op jaarbasis gemiddeld 60.000 kWh. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar ongeveer 3000 kWh.

Subsidie
Volgens het bestuur kost het de vereniging geen geld. “Sterker nog, we houden er wat aan over. Omdat Everstein wat stroomverbruik betreft in de categorie van ‘grootverbruiker’ valt, komen we in aanmerking voor twee subsidies.

In de eerste plaats krijgt Everstein de komende veertien jaar een subsidie voor elke kWh die wordt opgewekt. Daarnaast komt de club in aanmerking voor een eenmalige subsidie van 30% op de investeringskosten. 

Eigendom
“Beide subsidies stellen ons in staat de lening en de (lage) rente terug te betalen. Na een jaar of tien hebben we naar verwachting de lening terugbetaald en zijn de zonnepanelen het eigendom van Everstein. De levensduur van de panelen is ongeveer 25 jaar, dus kunnen we de panelen en hun opbrengsten nog een jaar of 15 gebruiken.”

De schatting is dat de panelen ongeveer 20.000 kWh leveren voor het eigen gebruik van de vereniging. “Dat is ongeveer een derde van ons stroomgebruik en dus ook een derde van onze stroomrekening, ongeveer 4.000 euro op jaarbasis. Die euro’s houden we dus in onze zak.” 

Uitnodiging
Als na veertien jaar de subsidie stopt (en de lening is afbetaald) houdt Everstein die 20.000 kWh voor eigen gebruik, maar moet de club ook zorgen dat ze de overige 40.000 kWh aan opgewekte stroom te gelde maakt.

De leden krijgen voor de feestelijke opening van het ‘zonneparkje’ een uitnodiging. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie