• Lars Balk is blij dat hij met Oranje mee naar India mag.
• Lars Balk is blij dat hij met Oranje mee naar India mag. Foto: Peter Verbeek

Lars Balk in hockeyselectie van Oranje

Sport 1.206 keer gelezen

VIANEN • Lars Balk (21) is door bondscoach Max Caldas opgeroepen voor de nationale hockeyselectie. Die is afgelopen zondag afgereisd naar India om daar deel te nemen aan de finaleronde van de Hockey World League (HWL).

Balk leerde de beginselen van het hockeyen bij MHC Vianen, waar hij als jochie van vijf jaar lid werd. Met zijn ouders bezocht hij regelmatig wedstrijden van Kampong (Utrecht). Toen hij als 12-jarige hogerop wilde, was het voor hem een uitgemaakte zaak dat hij naar Kampong ging.

"Mijn ouders hebben me door dik en dun gesteund, hebben al mijn wedstrijden in Nederland en Europa gezien en daar ben ik ze heel dankbaar voor. Pas toen ik zelf een auto had, is me duidelijk geworden hoeveel kilometers ze in al die jaren hebben gereden."

Invalbeurten
Bij Kampong is Lars Balk van spits omgeturnd tot verdedigende middenvelder. Als speler van het hoogste jeugdteam trainde hij regelmatig mee met de A-selectie, waar hij ook zijn invalbeurten kreeg.

Drie jaar geleden tekende hij zijn eerste contract, voor een vrijwilligersvergoeding. Inmiddels is hij full-prof, iets dat hij combineert met een studie commerciële economie. "Het valt niet mee om alle colleges te volgen. Gelukkig kan ik ook online studeren, en de laptop gaat zeker mee naar India."

Jong-Oranje
In 2013 werd Balk voor het eerst geselecteerd voor Jong-Oranje. Hij heeft er vier seizoen gespeeld en eindigde afgelopen september als captain van de ploeg die in Valencia fraai Europees kampioen werd.

"Mooi om die periode bij de jeugd met zo'n titel af te sluiten. Ik maak al geruime tijd deel uit van de trainingsgroepen van het grote Oranje. Twee jaar geleden ben ik door de bondscoach geselecteerd voor deelname aan het HWL dat ook in India werd gehouden. Net voor we afreisden, brak ik mijn duim en moest ik thuisblijven."

"Vorig jaar januari heb ik mijn eerste interland gespeeld, in Argentinië. Ik was toen nog niet goed genoeg en miste daardoor de Olympische Spelen. Het komende toernooi wordt mijn eerste grote toernooi bij de senioren, dat tevens een voorbereiding is op het WK van volgend jaar."

Beloning
Lars Balk ziet zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal als een beloning voor zijn spel bij Jong-Oranje en bij Kampong.

"Met mijn club werd ik vorig jaar landskampioen, terwijl we in 2016 Europees kampioen voor clubteams zijn geworden. Gezien mijn leeftijd heb ik een korte, maar ook een mooie erelijst."

"Ik hoop een vaste waarde te worden voor Oranje en ook dáár prijzen mee te gaan winnen. Ik krijg in India elke wedstrijd speeltijd en ik verwacht daarom dat ik zes caps kan toevoegen aan de zes die ik tot nu toe heb gespeeld."

Peter Verbeek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden