• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'. Foto: Mimi van Rossem

Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: ‘Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm’

Nieuws 468 keer gelezen

LEERDAM • De Leerdamse schrijfster, dichteres, glas- en sieradenontwerpster en galeriehoudster Cilja Zuyderwyk heeft zondag haar roman ‘Jaren van Liefde’ gepresenteerd. Dit boek dat handelt over de geheimen van de bejaarde Andreas die, nu zijn einde nadert, terugkijkt op zijn leven.

‘Jaren van Liefde’ is de vijfde roman van Zuyderwijk. Zij begon met schrijven van gedichtjes en verhaaltjes op de middelbare school, maar vond deze eigenlijk nooit goed genoeg. Daarna heeft het schrijven jarenlang stilgelegen, maar ongeveer twintig jaar geleden is zij toch weer begonnen haar gedachten op papier te zetten. Niet alleen met het schrijven van romans, maar ook van gedichtenbundels. 

In 2013 verscheen haar debuutroman ‘Een urn vol kinderdromen, een redelijk autobiografisch boek, en in2018 het boek ‘De man die zijn moeder miste’. In 2019 volgde de kleine roman ‘Lieve Vogel’, gevolgd door haar gedichtenbundel ‘Hondsdagen’ in 2020. In 2023 verscheen de psychologische roman ‘De Reuzin’ die handelt over eigentijdse gebeurtenissen. Tijdens het schrijven van dit boek begon Cilja ook met het schrijven van ‘Jaren van Liefde’. Twee heel verschillende boeken, maar waarbij Cilja er wel voor zorgde dat het heel leesbare boeken werden. 

Aantrekkelijke titel 
Tijdens de presentatie nam haar partner de rol van een journalist op zich en stelde op zeer leuke wijze vragen over het ontstaan van het boek. Op de vraag over waarom deze titel, in zijn ogen een commerciële titel terwijl Cilja eigenlijk helemaal niet zo commercieel denkt, antwoordde Cilja: “Helemaal niet commercieel, maar ik vind het fijn als mensen een titel aantrekkelijk vinden.”

Verder vertelt Cilja dat zij veel plezier beleeft in het schrijven en ziet de personages in haar boeken niet als een onderwerp maar als vriendjes. Ze legt uit: “Ook heb ik als ik aan een boek begin geen vast verhaal in mijn hoofd, maar begin net als bij het ontwerpen van een sieraad met een eerste kraal of in geval van een boek met een eerste letter. Al schrijvend krijgen de verhalen vorm. Soms krijg ik inspiratie door foto’s op Funda. Als ik foto’s van huizen zien dan bedenk ik verhalen achter de foto.”

De roman ‘Leven in Liefde’ kost 22 euro en kan besteld worden bij alle boekwinkels, via Bol.com of van woensdag tot zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur in Galerie De Smederij aan de Hoogstraat 41 in Leerdam. 

Lezersactie 
Lezers van Het Kontakt kunnen een exemplaar winnen. Kijk hiervoor op de Instragram-pagina nieuwsuitvijfheerenlanden

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden