• Ver Munnich (midden) met haar vriend en voorzitter Theo van de Water.
• Ver Munnich (midden) met haar vriend en voorzitter Theo van de Water. Foto: Mimi van Rossem

500.000ste passagier voor Buurtbus De Linge: ‘Goed en veilig vervoersmiddel’

Nieuws 607 keer gelezen

REGIO • Buurtbus De Linge vervoerde zaterdag de 500.000ste passagier. Stomtoevallig zat ook de 250.000ste passagier van een aantal jaar geleden in de bus.

“Echt waar, mag ik nu een jaar lang gratis met de Buurtbus mee?” reageerde Vera Munnich (73) uit Arkel toen zij zaterdag door Buurtbus-voorzitter Theo van de Water met bloemen en een cheque ter waarde van een jaar lang gratis reizen werd begroet. Dit omdat mevrouw Munnich de 500.000ste passagier is die wekelijks met de bus reist.

Van de Water: “Wat is dit mooi hé? In het jaar dat Buurtbus de Linge haar 40-jarig bestaan viert geeft het er natuurlijk een extra feestelijk tintje aan als je dan ook nog de 500.000ste passagier mag begroeten.” En dat de vereniging Buurtbus de Linge dit jaar feest viert is duidelijk aan de versierde bussen te zien.

‘Bevalt zó goed’
Mevrouw Munnich vertelt dat zij zeker vier keer per week met de Buurtbus reist. “Ik wist tot een tijdje geleden niet eens dat er een buurtbus bestond. Maar omdat ik mijn rijbewijs kwijt ben ga ik nu heel vaak met deze bus. Niet alleen om in Leerdam of Gorinchem boodschappen te doen, maar ook als ik uit eten wil.”

Munnich vervolgt: “Ik denk erover om weer autorijlessen te gaan nemen zodat ik weer kan autorijden, maar de buurtbus bevalt zo goed dat ik deze altijd blijf gebruiken hoor. Ook als ik naar Utrecht moet, want dan ga ik tot Gorinchem met de buurtbus en stap daarna over in de gewone bus.” 

Ook de dames Coba van de Brink-van de Koppel (77) en haar zus Bets van de Wielen-van de Koppel (81) uit Kedichem reizen veel met de Buurtbus. Coba vertelt dat zij al vanaf het begin met deze bus reist. “Toen mijn dochter nog in de wandelwagen zat ging ik al met deze bus en mijn dochter is nu 40 jaar. Ik reed tot een jaar geleden ook nog op een brommer, maar deze heb ik voor mijn veiligheid maar ingeleverd. De buurtbus is goed en veiliger.” 

250.000ste passagier 
Wat Coba tot grote verbazing van de Buurtbus-voorzitter en penningmeester Frans de Beer vertelt, is dat zij twaalf jaar geleden de 250.000ste passagier was die in het zonnetje werd gezet. Ook Coba kreeg toen bloemen en een geldbedrag overhandigd.

“En wat nog het aller-leukste is, was dat TV Rijnmond er toen bij was en ik mijzelf op tv terug zag.” Bets vertelt dat zij de Buurtbus voor van alles en nog wat gebruikt. “Boodschappen doen in Gorinchem of Arkel, naar de huisarts in Arkel en naar het Beatrix ziekenhuis”, somt ze op.

Vera Munnich merkt verder nog op dat zij het zo mooi vindt dat de bus helemaal door vrijwilligers wordt gereden. “En er zijn hele lieve chauffeurs bij hoor.” Dat vinden Coba en Bets ook. Dus krijgen de chauffeurs die zaterdags rijden als dank steevast een verse gevulde koek van de dames. “Kijk, merkte de Beer op: “Dit symboliseert wel de sfeer van de buurtbus en je merkt hierdoor ook wat deze bus voor de mensen betekent. En als de mensen je dan trakteren op een koek of met Pasen op chocolade eitjes, dat maakt het vrijwilligerswerk zo leuk. Daar doe je het toch voor.”

Opsteken van de hand 
Vereniging de Buurtbus is opgericht in 1984 en in 1991 is deze officieel geregistreerd met als doel het personenvervoer van en naar Leerdam, Oosterwijk, Kedichem, Arkel, Hoornaar, Hoog-Blokland en Gorinchem te verzorgen. De Buurtbus is een vorm van openbaar vervoer voor die gebieden waar de inzet van grote bussen niet haalbaar is. Mensen kunnen bij de haltes opstappen, maar halverwege de rit kan dit ook door het opsteken van een hand. In de bus kunnen acht passagiers worden vervoerd.

Alle chauffeurs van de bussen zijn vrijwilligers. Om deze vrijwilligers voor hun grote inzet te bedanken en omdat de Vereniging Buurtbus de Linge 40 jaar bestaat wordt op 12 november in het Hofje van mevrouw van Aerden een bijzondere feestelijke ledenvergadering gehouden. 

Wie meer wil weten over de Buurbus de Linge of vrijwilliger wil worden kan bellen naar: 0418-581407.

Mimi van Rossem 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden