Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Laagdrempelig sporten voor ouderen: start op 6 maart met BN’er Olga Commandeur

Nieuws 1.184 keer gelezen

LEERDAM • Ouderen aan het bewegen krijgen of juist houden. Dát willen Badmintonclub Leerdam, Hockeyclub Leerdam, Leerdam Sport’55 en Team Sportservice bereiken met het nieuwe initiatief OldStars Sport, dat woensdag 6 maart van start gaat. 

“Dat die verenigingen meewerken betekent niet dat we alleen maar gaan badmintonnen, hockeyen en voetballen”, vertelt Britt Holtz van Team Sportservice. “We doen juist hele laagdrempelige, veelzijdige oefeningen die voor iedereen goed te doen zijn.”

‘Je hoeft geen goede conditie te hebben’
“Deze zijn vooral gericht op balans, bewegen en coördinatie en het zijn allemaal sporten waarbij er niet gerend hoeft te worden, je hoeft dus geen goede conditie te hebben. Als er ballen bij zijn betrokken gebruiken we zachte modellen. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven en overgooien van die ballen. Maar we besteden ook aandacht aan valpreventie, wat een belangrijke thema is bij deze doelgroep.”

Holtz benadrukt het belang voor ouderen om in beweging te blijven. “Hoe langer mensen fit blijven, hoe langer ze thuis kunnen blijven wonen. Bovendien kleeft er natuurlijk ook een sociaal karakter aan het initiatief. Na afloop wordt er gezamenlijk koffie en/of thee gedronken. Het is dus vooral ook belangrijk dat het gezellig is met elkaar.”

Iedere woensdag
De bedoeling is om iedere woensdag een OldStars Sport-uurtje te houden, afwisselend bij één van de drie verenigingen. Van die verenigingen verzorgt een vrijwilliger de training. Van Hockeyclub Leerdam is dat bijvoorbeeld Joke Lagerweij.

Ze vult aan: “Ook mensen die moeite hebben om te staan of in een rolstoel zitten zijn gewoon welkom. Voor hen kunnen we de vorm altijd iets aanpassen, zodat ze de oefeningen zittend uit kunnen voeren. En ook tegen ouderen die niet willen sporten, maar bijvoorbeeld willen helpen of een praatje willen maken, zou ik zeggen: wees welkom.”

Olga Commandeur 
De eerste editie van OldStars Sport vindt dus volgende week woensdag om 10:00 uur plaats bij Leerdam Sport’55. Het belooft een bijzondere eerste keer te worden, want de warming-up en cooling-down worden verzorgd door niemand minder dan Olga Commandeur. De oud-atlete was jarenlang het gezicht van Nederland in Beweging, een televisieprogramma waarin zij oefeningen voordeed die mensen thuis vanuit de woonkamer mee konden doen.

Na de eerste ochtend staat er iedere woensdag een OldStars Sport-uurtje op het programma, afwisselend bij de drie aangesloten verenigingen. Hierover krijgen aanwezigen komende woensdag meer informatie. Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk en kan via bholtz@teamsportservice.nl.

Verenigingen
Verenigingen op andere plekken binnen de gemeente die ook willen meewerken aan het project voor ouderen bij hen in de buurt mogen zich ook melden bij bholtz@teamsportservice.nl.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tjeerd Gort is docent geschiedenis en docentbegeleider op Het Heerenlanden.
Examenblog #1: 'Stilte voor de examenstorm' door docent Tjeerd Gort Nieuws 12 uur geleden
• De betrokken partijen ondertekenden de overeenkomst deze week.
22 nieuwe & duurzame woningen op komst in Hoef en Haag Nieuws 16 uur geleden
• Aartje en Mariëtte in de stallen van IJsboerderij Middelbroeck.
IJsboerderij Middelbroeck viert 25-jarig bestaan: 'Het geheim is niet bemoeien' Zakelijk 7 mei, 14:26

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden