• Tjeerd Gort is docent geschiedenis en docentbegeleider op Het Heerenlanden.
• Tjeerd Gort is docent geschiedenis en docentbegeleider op Het Heerenlanden. Foto: Nico van Ganzewinkel

Examenblog #1: ‘Stilte voor de examenstorm’ door docent Tjeerd Gort

Nieuws 815 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De eindexamens voor middelbare scholen staan voor de deur. De komende zeven weken vertellen docent Tjeerd Gort en examenleerlingen Noëlle den Braber en Esther Middag hoe zijn zich voorbereiden op de examens, hoe ze deze ervaren en blikken ze terug als het er eenmaal opzit. 

Tjeerd Gort is docent geschiedenis en docentbegeleider op Het Heerenlanden in Leerdam. Hij beschrijft deze week hoe hij als examenklasdocent de examenperiode ervaart. 

Stilte voor de examenstorm

Toen Hitler in 1939 Polen binnenviel, verklaarden Engeland en Frankrijk hem de oorlog. Tijdens deze beginperiode werd er echter nog niet gevochten: Engeland en Frankrijk hielden hun adem in terwijl er voorbereidingen voor de oorlog werden getroffen. Men noemt deze periode de Phoney War of de Schemeroorlog. 

Zo voelt de fase voorafgaand aan het eindexamen ook een beetje. Een vreemde vergelijking, zou je denken, en natuurlijk kun je een examen niet vergelijken met een oorlog, maar… net zoals tijdens de Phoney War aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, zijn alle betrokkenen in spanning. Iedereen weet dat het examen eraan gaat komen. 

De laatste lessen worden gegeven, de puntjes worden op de i gezet tijdens de examentrainingen, en dan is het plots meivakantie en vieren we Hemelvaart. Stilte voor de storm. Lekker vrij, en toch die spanning voor wat komen gaat. Als leerling weet je wat je moet leren en wat je onder de knie moet hebben, maar hoe de stof precies teruggevraagd zal worden is nog maar de vraag.

Ook als docent is deze periode altijd bijzonder. Je vraagt je af: heb ik wel genoeg tijd besteed aan dat ene onderwerp? Gaan de leerlingen alles goed en duidelijk opschrijven, precies zoals ze het bedoelen? .

Daar waar de leerlingen nog de laatste voorbereidingen treffen in hun vrije tijd, ben je als docent wel echt klaar. Klaar met het werk, maar niet altijd in je hoofd. Natuurlijk heb je vertrouwen in je leerlingen, maar in je achterhoofd zit toch die ene leerling die vaak ziek was en veel miste of die andere die zo’n pittige tijd had vanwege privéomstandigheden.

Toch zie je ieder jaar weer: na al dat harde werken komen de mooie resultaten en daarmee ook de trots bovendrijven. Ze kunnen het! De stilte voor de storm is voorbij, er is een slag geleverd op papier en meestal met een mooi resultaat. Gelukkig eindigt hier de vergelijking met de Phoney War en loopt de examenperiode voor velen goed af. De enige manier waarop deze periode wat mij betreft dan ook mag terugkeren, is als vraag op het eindexamen geschiedenis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen, kunnen met een 'Fietsmaatje' op stap.
Steeds meer gasten maken gebruik van duofiets van Fietsmaatjes Vijfheerenlanden: 'Maar we zoeken nog vrijwilligers' Nieuws 18 mei, 17:00
• Sponsorloop voor KiKa in Lexmond.
Basisschoolleerlingen in Lexmond halen ruim 7.000 euro op met sponsorloop voor KiKa fotoserie 18 mei, 13:00
Afbeelding
Zijkant van boot in brand aan de Kleine Kanaaldijk in Meerkerk 112 18 mei, 11:58

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden