• Na dertig jaar aan inzet, staat de fundering er nu echt.
• Na dertig jaar aan inzet, staat de fundering er nu echt. Foto: Madelief Helmhout

De Wipkorenmolen in Vianen krijgt nu echt vorm: ‘Dertig jaar aan inspanning wordt beloond’

Nieuws 1.886 keer gelezen

VIANEN • Het plan om de verdwenen wipkorenmolen in Vianen te herbouwen volgens het originele bouwbestek, krijgt eindelijk vorm. De historische molen die tot 1913 aan het einde van de Molenstraat stond, wordt volledig herbouwd in de Buitenstad langs de Lek. Een wens die de initiatiefnemers van ‘Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen’ al dertig jaar hebben. “We hopen dat de bouw over uiterlijk tien jaar afgerond zal zijn.”

Direct problemen
Piet Kastelein en Arti Enkelaar kwamen in 1994 op het idee om de molen in Vianen terug te brengen. Enkelaar was aangesloten bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars en nam Kastelein mee op sleeptouw naar de molen in Hei- en Boeicop. Deze werd hun inspiratie.

Een groep initiatiefnemers kwam om de zoveel maanden bij elkaar om een herbouw in Vianen te realiseren, er werd gekeken naar de mogelijkheden, maar de groep liep direct tegen problemen aan.

Het College en de wethouders reageerden wisselvallig op het voorstel van de herbouw. Het idee hing in de lucht maar onderaan de streep werd er telkens weer niks besloten. In 2000 richtte de groep de stichting op om, hopelijk, dan eindelijk toestemming voor de herbouw te krijgen middels een concreter voorstel. Vier voorstellen werden afgewezen en twee alternatieve voorstellen werden aangedragen.

Laatste molen verloren
De molen wordt herbouwd aan de hand van het originele bouwbestek uit 1691, dat in de gemeentearchieven is teruggevonden. Er schuilt een enorme historie achter. Zo brandde de originele wipkorenmolen in 1838 af, waarna enkel het gemetselde onderstuk overbleef. Daar werd een achtkante molen bovenop gezet, die in 1913 wederom verbrandde.

In 1965 is het laatste gemetselde onderstuk verwijderd om de stadsmuur te restaureren. Vianen verloor toen haar laatste molen.

Ongekend veel moeite
Aan het einde van de Molenstraat werd niet alleen de stadsmuur gerestaureerd, er werden ook huizen gebouwd waardoor de originele plek niet langer geschikt is de voor herbouw van de molen. Daarom wordt de wipkorenmolen herbouwd in de Buitenstad, langs de Lek achter de camperparkeerplaats.

Maar om de molen daar te krijgen, heeft de stichting ongekend veel moeite moeten doen. Bouwen in de uiterwaarden, is namelijk strikt verboden. Maar met de komst van het Rijkswaterstaat-plan ‘Ruimte voor de Rivier’ deed zich zo’n tien jaar geleden tóch een mogelijkheid voor.

Doorzetten tot de molen er staat
Na veel tijd en moeite werd het plan goedgekeurd: de wipkorenmolen mocht herbouwd worden. De gemeente gaf een investeringsbijdrage, de bouwvergunning werd verleend en er werd Europese subsidie (LEADER) aangevraagd, die inmiddels is toegekend.

“In 2021 gingen de heipalen de grond in, in 2022 werd de fundering gemaakt en nu zijn we aan het metselen”, vertellen Enkelaar en Ruud Boogaard, bestuursleden. “En we gaan net zo lang door tot die molen er volledig staat. De hoop is dat deze zeker binnen tien jaar af zal zijn.”

Sceptische opmerkingen 
Omdat het zo lang duurde voordat de stichting daadwerkelijk kon gaan bouwen, werden sommige inwoners sceptisch. “Nu merken we sterk dat mensen doorkrijgen dat er écht voortgang in zit. Ineens gelooft iedereen in de herbouw.”

Uniek project
Dertig jaar aan inspanning wordt nu beloond. Het was de 98-jarige Piet Kastelein, de oud-voorzitter, die de stichting met al haar toegewijde vrijwilligers wist te motiveren om door te pakken en inzet te blijven tonen.

“Het is een te mooi project om voorbij te laten gaan. Het is uiterst bijzonder dat deze molen überhaupt volgens origineel bouwbestek herbouwd kan worden, dat het ook nog eens een wipkorenmolen is waarvan er nog maar twee bestaan in Nederland én dat deze in de uiterwaarden gebouwd zal worden. Het is echt een uniek project.”

De symbolische eerstesteenlegging zal op vrijdag 23 februari om 14:00 uur plaatsvinden met onder andere Piet Kastelein, wethouders Teus Meijdam en Kees Bel, en Nicole Bakker, directeur De Hollandsche Molen. Allemaal leggen zij vrijdag één steen in afstekende kleuren, zodat deze altijd zichtbaar zullen blijven.

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden