• De binnenstad van Leerdam.
• De binnenstad van Leerdam. Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

Raad Vijfheerenlanden tikt wethouder op vingers: ‘Binnenstadvisie Leerdam volgens planning uitvoeren’

Nieuws 1.916 keer gelezen

LEERDAM • Er moet voor het eind van het jaar een plan komen voor het uitvoeren van de binnenstadvisie voor Leerdam. Dat heeft de voltallige gemeenteraad van Vijfheerenlanden donderdagavond besloten.

Het was de fracties van ChristenUnie, D66, VVD en GroenLinks ter ore gekomen dat er nog geen actie ondernomen was met het uitvoeren van de binnenstadvisie voor Leerdam, terwijl de gemeenteraad hiervoor wél opdracht gegeven had.

Er was volgens de vier partijen zelfs nog geen contact geweest met bijvoorbeeld de wijkraad. En de ondernemersvereniging had alleen gehoord dat de uitvoering pas over enkele jaren verwacht mag worden. Niet in 2024, zoals afgesproken, maar in 2027.

ChristenUnie, D66, VVD en GroenLinks waren hierover verbolgen en dienden een ‘herstelmotie’ in. Daarin krijgt wethouder Ton van Maanen de opdracht om nog voor het eind van het jaar een uitvoeringsplan op hoofdlijnen te presenteren.

De wethouder verdedigde zich door te stellen dat de uitvoering vertraagd was doordat eerst een verkeerscirculatieplan voor de binnenstad gemaakt moest worden. ChristenUnie, D66, VVD en GroenLinks en uiteindelijk ook de overige fracties in de gemeenteraad vonden echter dat een verkeersplan het uitvoeren van een binnenstadvisie niet hoeft te vertragen.

Vooral het ontbreken van communicatie vanuit het college richting de belanghebbenden in de Leerdamse binnenstad, was een doorn in het oog bij diverse raadsleden. Wethouder Van Maanen beloofde direct een afspraak in te gaan plannen met de wijkraad en de klankbordgroep om hun visie en inbreng te horen.

Met de binnenstadvisie voor Leerdam wil de gemeente Vijfheerenlanden een compact kernwinkelgebied creëren, met een aantrekkelijk verblijfsklimaat en de focus op inwoners, regio en toerisme. De uitvoering van deze visie hangt samen met het verkeerscirculatieplan, maar het verkeercirculatieplan mag de uitvoering van de binnenstadvisie dus niet vertragen, vindt de raad.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Basisschoolleerlingen strijden weer tegen elektronisch afval tijdens de E-waste Race Nieuws 11 uur geleden
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 11 uur geleden
 • Drie bestuursleden van 't Knooppunt in Everdingen.
Dorpshuis 't Knooppunt in Everdingen zoekt een nieuwe pachter: 'Dit mag niet verdwijnen' Nieuws 27 feb, 14:58