• Wethouder Van Maanen geeft uitleg tijdens het debat.
• Wethouder Van Maanen geeft uitleg tijdens het debat. Foto: Video VHL

Stevige kritiek op wethouder die raadsbesluit over boerderij in Schoonrewoerd negeert

Nieuws 2.390 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Wethouder Ton van Maanen heeft donderdagavond 21 september tijdens de gemeenteraadsvergadering de wind van voren gekregen tijdens het debat over het vastgoed van de gemeente Vijfheerenlanden.

Het ging met name om een bedrag van 200.000 euro dat nodig is voor het opknappen van de boerderij aan de Dorpsstraat 26 te Schoonrewoerd. Dat pand was enkele jaren geleden gekocht door de gemeente Vijfheerenlanden om de uitbreiding van de Noachschool mogelijk te maken. De grond rondom de boerderij was nodig voor de toegang van de school.

Te zijner tijd zou de boerderij verkocht gaan worden. Dat had de gemeenteraad in 2021 besloten. Maar bij de behandeling van het agendapunt over het beheer van panden van de gemeente, bleek dat het college dat besluit naast zich neerlegt en van plan is om de boerderij te behouden en geschikt te maken voor bewoning van mogelijk migranten, beschermd wonen voor jongeren of andere kwetsbare doelgroepen.

P. de With (VVD) en J.C. Breur (D66) stelden dit ter sprake tijdens de raadsvergadering. “Wethouder Van Maanen heeft een raadsbesluit gewoon naast zich neergelegd”, begon Breur. “Hiermee is hij door een ondergrens heen gezakt.”

Tijdens een eerdere behandeling in een commissievergadering over dit onderwerp, toen ook al ter sprake kwam dat verkoop niet aan de orde is, vond hij de wethouder niet schuldbewust en miste hij excuses. Die kwamen er tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag alsnog.

“Het raadsbesluit van 2021 is genegeerd”, erkende Van Maanen. “Dat heb ik niet goed gezien en dat is mij te verwijten. Ik bied mijn excuses hiervoor aan.” Als reden voor het behouden van de boerderij voerde hij aan dat jongeren en vormen van beschermd wonen daar onderdak kunnen krijgen. “We zagen een kans. We zagen het sociaal perspectief. Ik heb niet verder gekeken naar dat raadsbesluit.”

D66-fractievoorzitter Breur vond de reactie van Van Maanen erg mager. “Ik voel me misleid. We zijn als raad op het verkeerde been gezet met financiële voorstellen die ergens anders voor blijken te zijn.”

Ook P. de With van de VVD vond dat de plannen en ideeën van het college transparanter gecommuniceerd zouden moeten worden. “U maakt het nu nog eigenlijk bonter. In de commissievergadering noemde u migranten. In deze vergadering niet. Vanavond zijn het weer jongeren. Het gaat er niet om wat je erin stopt, maar wees duidelijk. Daar zit onze zorg. Wij moeten kunnen vertrouwen op voorstellen die gedaan worden.”

Het was volgens Breur niet de eerste keer dat het gemeentebestuur in de laatste jaren raadsbesluiten genegeerd heeft. Waardlanden en de bestemming van de Dorpsvisie Meerkerk noemde hij als voorbeelden. “Keer op keer wordt gezegd dat het niet meer zal gebeuren. Maar het wordt een structureel probleem.”

Hij vond dat het college geregeld een loopje neemt met de raad en wilde weten wat de overige raadsleden daarvan vonden. VHL Lokaal, CDA, SGP, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks vertelden dat ze de excuses van de wethouder accepteerden. Maar ze voegden de nodige kritische kanttekeningen toe.

J. W. Van der Velden van VHL Lokaal: “Het hele proces verdient geen schoonheidsprijs. Het had anders gemoeten. De reden snap ik wel. We vragen als raad ook om meer woningen.”

Mevrouw S. Amghar (PvdA): “De excuses accepteer ik, maar dat wil niet zeggen dat ik het voldoende vond. De wethouder had beter kunnen toelichten waarom hij dit gedaan heeft.”

Mevrouw B. van Brakel (GroenLinks): “Nieuwe ontwikkelingen kunnen leiden tot wijzigingen in de ingeslagen weg. Maar dan wil ik wel de oproep doen om ons goed te informeren.”

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Basisschoolleerlingen strijden weer tegen elektronisch afval tijdens de E-waste Race Nieuws 11 uur geleden
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 11 uur geleden
 • Drie bestuursleden van 't Knooppunt in Everdingen.
Dorpshuis 't Knooppunt in Everdingen zoekt een nieuwe pachter: 'Dit mag niet verdwijnen' Nieuws 27 feb, 14:58