• Ook aan de jeugd is gedacht in Broekgraaf Leerdam.
• Ook aan de jeugd is gedacht in Broekgraaf Leerdam. Foto: Aangeleverd

Broekgraaf Leerdam volop in ontwikkeling: ‘We hebben een mooie mix aan woningen, precies wat we willen’

Algemeen 1.426 keer gelezen

LEERDAM • In 2006 werden de eerste plannen gemaakt voor nieuwbouwwijk Broekgraaf in Leerdam, in april 2014 werden de eerste woningen verkocht en in juli 2015 namen de eerste bewoners hun intrek in hun nieuwe huis. Hoe staat het er nu voor met de wijk? Tijd voor een update. 

Wanneer in 2025 ook de laatste huizen af en bewoond zijn, zijn er in tien jaar tijd 1.250 woningen gebouwd, is voetbalclub Leerdam Sport’55 in een modern jasje gestoken en is er een brede school gerealiseerd. Op dit moment zit men met ruim 800 huizen op twee derde van het project. 

Brede mix aan woningen 
“We zijn erin geslaagd een mooie mix van verschillende typen woningen aan te bieden”, stelt projectleider Alexander de Vries. “Ongeveer 15% bestaat uit ‘goedkope koopwoningen’. De prijs van deze woningen ligt nu rond de 300.000 euro. Eerder was dit zo’n 50.000 euro minder, maar dat is in de huidige tijd niet meer mogelijk. 10% bestaat straks uit sociale woningbouw, 10% uit kavels en de rest grotendeels uit rijtjeswoningen in verschillende prijsklassen.”

“Stichting MUS heeft straks ook een plek in de wijk, waarmee er vijftien tot twintig jongvolwassenen met een beperking komen te wonen. In combinatie met de voetbalclub en de brede school is het dus een wijk waar alles door elkaar heen loopt. Dat is wat we willen.”

“Bovendien zien we bij de inschrijvingen voor de nieuwe woningen, dat mensen of gezinnen binnen Broekgraaf een stap maken”, vult wethouder Teus Meijdam aan. 

“Dat vertelt ons dat bewoners het een prettige wijk vinden om te wonen. Bovendien biedt het andere mensen uit de omgeving weer de kans om een woning te kopen. We krijgen weleens de vraag hoeveel kopers er uit Leerdam of omgeving komen. Dat is ongeveer de helft.”

Bewoners aan het woord
Volgens de 32-jarige Chantal, die samen met haar man en twee jongen kinderen in de wijk woont, klopt die verhouding wel.

 “Wij wonen hier sinds 2017. Mijn man en ik komen van origine uit Leerdam en woonden hiervoor in het centrum. We wilden heel graag in Leerdam blijven wonen en Broekgraaf was dus voor ons een mooie uitkomst. Het is een mooie nieuw wijk, waar bij de indeling ook gedacht is aan jonge kinderen, door bijvoorbeeld de aanleg van speeltuinen. Er wonen hier veel jonge gezinnen en bekenden van ons.”

Marjolien en haar man kwamen juist van buiten de regio, maar weten goed te aarden in Leerdam. Marjolien vertelt: “Ik kom uit Katwijk en mijn man uit Breukelen. We wilden graag in het Groen Hart wonen en kwamen via social media op dit project uit. We wonen hier nu sinds de Kerstvakantie en kunnen alleen maar zeggen dat het heel goed bevalt. We wonen in een fijne, gasloze woning. Er is nog wel wat weinig groen, maar dat zal in de loop der tijd nog wel veranderen.”

De Huyskamer 
Om bewoners van Broekgraaf met vragen of klachten persoonlijk te woord te kunnen staan werkt het projectteam, met onder andere De Vries en communicatieadviseur Mandy Roos, elke woensdag vanuit ‘De Huyskamer’, een speciaal ingerichte accommodatie in de wijk.

“Zo kunnen we uitleg geven over praktische zaken, zoals planningen van werkzaamheden of snel acteren op opmerkingen of klachten. We merken dat bewoners dit prettig vinden en veelvuldig van de mogelijkheid gebruik maken.” Iets wat ook beaamd wordt door Chantal. “We ontvingen pas een tegoedbon met een excuusbrief over de overlast van de werkzaamheden. Heel netjes.”

Uitdagingen 
Dat men tijdens de bouw van Broekgraaf tegen verschillende uitdagingen is aangelopen, erkennen De Vries en Meijdam ook. Tijdens de werkzaamheden werd het leefgebied van de rugstreeppad en de heikikker aangetast en waren er bezwaren vanuit de Molukse wijk, die eerst hun bedenkingen hadden bij de aanleg en met name de ontsluiting van de wijk.

“Maar daar hebben we ook van geleerd”, stellen de twee. “In een project van deze omvang zal je altijd tegen ‘hobbels op de weg’ aanlopen. Milieuregels zijn steeds strenger geworden en daar houden we volop rekening mee. Daarnaast zijn we met de Molukse wijk in gesprek gegaan en gaat het nu veel beter.”

Open Huizen Dag 
Tot 2025 worden er nog zo’n 400 woningen gebouwd in Broekgraaf. Tijdens de Nationale Open Huizen Dag op 1 april kunnen geïnteresseerden tussen 11:00 uur en 15:00 uur terecht in ‘De Huyskamer’ aan de Kristallaan 2a om meer te weten te komen over de projecten die er nog aan zitten te komen.

Diverse makelaars en ontwikkelaars zijn aanwezig om publiek te ontvangen. Het gaat hierbij om appartementen, energieneutrale woningen, kavels en rijtjeswoningen in verschillende prijsklassen. Het projectteam hoopt op een mooie opkomst en geeft graag uitleg over de nieuwe woningen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie