• Steven Verhorst met Hoogslim bij Bartiméus in Zeist.
• Steven Verhorst met Hoogslim bij Bartiméus in Zeist. Foto: JHT Fotografie

Schrijver Steven Verhorst uit Heukelum: ‘Het borrelt in mijn hoofd altijd van de ideeën en die moeten eruit’

Algemeen 1.190 keer gelezen

HEUKELUM • In Hoogslim vertelt auteur Steven Verhorst het verhaal van de zevenjarige Elsie. Ze is hoogbegaafd en ontdekt dat ze steeds slechter gaat zien. De aanleiding voor het schrijven van dit boek kwam bij Steven voort uit ervaringen met een visuele beperking in zijn eigen familiekring. “Ik wilde een boek schrijven over een kind met verminderd zicht. Zo is Elsie ontstaan.”

In de Heukelumse keuken liggen verschillende boeken op tafel, allemaal geschreven door Steven. Hoewel de trilogie ‘Als tijd opraakt’ zo op het eerste gezicht niets met Hoogslim te maken lijkt te hebben, is er wel degelijk een verband. “Hoogslim speelt zich een paar maanden voor de trilogie af en het personage Jesse komt in alle boeken voor”, vertelt Steven op mysterieuze toon. Hij wil niet veel weggeven over de inhoud van Hoogslim. “Ik wil niet te veel verklappen, want mensen moeten het gewoon zelf gaan lezen.”

Feiten checken
Steven wil wel vertellen over het uitgebreide onderzoek dat hij deed om tot een kloppend verhaal te komen. Want feiten, die moeten kloppen, vindt hij. “Als mensen die het boek lezen hun eigen situatie erin herkennen, dan wil je niet dat je iets opschrijft dat niet klopt. Zo is Elsie hoogbegaafd. Los van het feit dat ik ook daar aandacht aan wilde besteden, had het ook een praktische reden. Ik wilde het aangrijpende verhaal vertellen van een meisje in de basisschoolleeftijd dat slechter gaat zien. Welke uitdagingen geeft dat op school en wat betekent het voor haar ouders? In mijn boek wilde ik ook ingaan op hoe het is als je het zicht verliest en daardoor niet meer kunt lezen. Dat is een stukje rouw waar je mee te maken krijgt. Maar juist dat was een uitdaging, want de meeste kinderen op die leeftijd lezen nog niet. Dus ik maakte haar hoogbegaafd. Als auteur heb je die vrijheid”, lacht Steven. 

“Terugkomend op het checken van de feiten: in mijn boek wilde ik vertellen hoe Elsie leerde lezen. Als ik dan opschrijf dat ze als tweejarige letters leerde herkennen en iemand zou later zeggen dat dat niet kan en dat zoiets vaak later ontstaat, dan klopt het niet. Daarom nam ik contact op met een hoogbegaafdheidscoördinator. Zij kon me alles over dat proces vertellen en ze heeft op de achterflap van mijn boek ook nog iets geschreven.” Trudy Nwanne spreekt daar haar waardering uit voor de geloofwaardige wijze waarop Steven Elsie heeft beschreven. ‘Heel leuk om te zien hoe je de eigenschappen van hoogbegaafde kinderen neerzet. Passend. Goed gedaan.’

Spreken met deskundigen
Om Elsie ook geloofwaardig neer te zetten op het gebied van haar visuele beperking, nam Steven contact op met Bartiméus. “Ik sprak met verschillende deskundigen, ik kreeg er een rondleiding en voor mijn boek sprak ik ook met een blinde vrouw die ik toevallig tegenkwam op de camping. We hebben wel drie uur met elkaar gesproken. In het boek komt zij terug als de vrouw die Elsie in de wachtkamer bij Bartiméus vertelt dat studeren ook met een visuele beperking nog steeds mogelijk is. Zo probeer ik het complete verhaal en alle feiten te vertellen via de verschillende personages. Je wilt de lezer ook niet overspoelen met informatie. Daarom heb ik ook gekozen om het uit te werken in een roman.”

Heukelum als inspiratie?
Om de vraag of het dorp Heukelum ook nog een inspiratie is geweest voor zijn boeken, moet Steven een beetje lachen. “We wonen hier nu twee jaar en ik ben wel erg weg van het grindpad dat naast ons huis loopt. Het zou kunnen dat ik in het boek ook een keer een grindpad heb laten terugkomen, maar dat is wel de enige overeenkomst met dit dorp. Het boek speelt zich af in Amsterdam en dat komt weer omdat het zich afspeelt voor de trilogie. Daarin had ik de keuze voor Amsterdam al gemaakt en dit was het logische gevolg van die keuze. En Zeist komt natuurlijk ook veel in het boek voor, omdat Bartiméus daar is gevestigd.”

Smaak te pakken
Wie na het lezen van Hoogslim en de trilogie de smaak te pakken heeft, hoeft niet bang te zijn dat er daarna niets meer te lezen valt. “Ik ben een ideeëngenerator”, lacht Steven. “Het borrelt in mijn hoofd altijd van de ideeën en die moeten eruit. Ik werk nu al aan een volgend boek. Het begin en het eind van het verhaal zit in mijn hoofd en het midden ontstaat daarna. Hoofdstuk voor hoofdstuk volgen de details.”

Hoogslim is verkrijgbaar via ZijnBoek Uitgeverij op zijnboek.nl.

Marianne van de Werken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden