• Adrie en Henk Wesker.
• Adrie en Henk Wesker. Foto: Aangeleverd

Henk en Adrie Wesker zijn samen 90 jaar vrijwilliger van het Rode Kruis, maar doen noodgedwongen een stap terug

Algemeen 1.907 keer gelezen

LEERDAM • Henk en Adrie Wesker zijn al tientallen jaren namens het Rode Kruis aanwezig bij tal van evenementen. Menig deelnemer aan het Timmerdorp zal door één van beiden zijn behandeld wanneer er weer eens op een duim werd geslagen. Zowel Henk als Adrie is momenteel ziek en dus doen ze een stapje terug. Vanwege hun jarenlange (bij elkaar 90 jaar!) inzet voor het Rode Kruis loopt momenteel de procedure om het duo tot erelid te benoemen. “Dat zou een enorme eer zijn.” 

Museum
Wie door de woning van Henk en Adrie in Leerdam loopt waant zich in een museum van het Rode Kruis. De woonkamer staat vol met knuffels, beeldjes, schaalmodellen van auto’s en andere collectors items die op de één of andere manier verwant zijn aan de hulpverleningsorganisatie. “Een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Henk, die vanaf het begin van zijn Rode Kruis-avontuur begon met spullen verzamelen. “Maar op een gegeven moment moest ik stoppen van Adrie. Er is ook weinig ruimte meer over voor nog meer spullen.”

Start van het avontuur
Dat avontuur begon 57 jaar geleden voor Henk. “Ik zat bij de padvinders”, blikt de bevlogen vrijwilliger terug. “De hopman van toen vond dat iemand van de groep EHBO’ers moest worden. Dat leek mij wel interessant en vervolgens ben ik nooit meer weggegaan. Het motto van het Rode Kruis was vroeger: ‘Zorg voor elkaar’, iets wat me nog altijd erg aanspreekt. De saamhorigheid binnen de groep vrijwilligers die hulp verleent bij evenementen is bovendien enorm. Het is altijd heel gezellig met z’n allen.”

Adrie is inmiddels 33 jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis. “Ik ben in eerste instantie eigenlijk meegesleurd door Henk”, lacht ze. “Ik heb onder andere jarenlang EHBO-lessen verzorgd op scholen in Leerdam. Als je dat zo lang doet heb je verschillende generaties les gegeven. Het kwam dus regelmatig voor dat ik les gaf aan kinderen, wiens ouders ik vroeger ook heb onderwezen.”

Door de lessen, maar dus ook door de jarenlange aanwezigheid van Henk en Adrie bij tal van evenementen binnen en buiten Leerdam, kent menig Leerdammer het vrijwilligersechtpaar. Nu ze beiden ernstig ziek zijn en zeer waarschijnlijk niet meer beter worden, zal het Rode Kruis het bij dergelijke evenementen zonder Henk en Adrie moeten doen. “We willen nog wel, maar fysiek gaat het simpelweg niet meer”, vertelt een geëmotioneerde Henk. “We hebben het altijd met zo veel plezier en inzet gedaan en hadden nog zo graag doorgegaan, maar het mag helaas niet zo zijn.”

Onderscheidingen 
Naast alle door Henk verzamelde spullen in hun huis, prijken er op de wand twee onderscheidingen die in het oog springen en waar hij en Adrie het meest trots op zijn: die van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mogelijkerwijs wordt hier binnenkort nog een bijzondere onderscheiding aan toegevoegd. Henk en Adrie zijn namelijk voorgedragen als erelid van het Rode Kruis.

“Dat kwam als een complete verrassing”, vertellen ze. “In oktober werden we als verrassing meegenomen naar het verenigingsgebouw in Utrecht. Daar kregen we een lunch aangeboden en ontvingen we een beeldje dat ‘samen krijgen we het voor elkaar’ en ‘hart voor elkaar’ symboliseert. Toen werd ook verteld dat we worden voorgedragen als ereleden. Dat zou echt een enorme eer zijn. Je doet het als vrijwilliger natuurlijk nooit voor de aandacht, maar het is prachtig dat we zo veel waardering krijgen. Het mooiste van deze dag was overigens dat dit allemaal gebeurde in het bijzijn van onze kinderen.”

Procedure
“De procedure voor het erelidmaatschap is in volle gang”, vertelt Mariejanne Degenkamp, eveneens vrijwilliger bij het Rode Kruis. “Er zijn maar heel weinig leden die deze titel mogen dragen, maar als er twee mensen zijn die het verdienen, dan zijn zij het wel.”

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Organisatie Arno Wallaard Memorial onaangenaam verrast door maatregel politie: 'Veiligheid koers in het geding' Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Apache helikopter maakt voorzorgslanding in weiland tussen Kedichem en Leerdam Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Karter Luca van Leer (12) houdt huis in Berghem met dominante zege in NK Sport 23 uur geleden