• Erik en Vivian kijken naar de resten van hun boerderij.
• Erik en Vivian kijken naar de resten van hun boerderij. Foto: Nico van Ganzewinkel

Erik en Vivian zagen hun boerderij in Nieuwland afbranden, twee weken later overleed Vivian haar moeder: ‘En toch blijven we positief’

Algemeen Fotoseries 3.552 keer gelezen

NIEUWLAND • Een nachtmerrie wordt werkelijkheid wanneer in de nacht van 9 op 10 december de boerderij van Erik en Vivian in Nieuwland volledig afbrandt. Het stel verblijft op dat moment niet in de woning, omdat deze verbouwd wordt, maar ziet wel hun droomhuis in vlammen opgaan. Het noodlot slaat kort voor het nieuwe jaar nogmaals toe, wanneer de moeder van Vivian op 28 december overlijdt. Ondanks de tegenspoed wil het duo positief blijven. “We hebben nog nooit bij de pakken neer gezeten.”

De nacht van de brand staat bij Erik en Vivian in het geheugen gegrift. Ze wonen in een stacaravan achter op het terrein aan de Breezijde, omdat ze al maanden bezig zijn met de verbouwing van hun boerderij. Wanneer Erik wakker wordt heeft hij meteen door dat er iets niet klopt. 

Felle gloed 
“Ik zag licht uit de boerderij komen”, vertelt hij. “Ik dacht eerst nog dat er misschien inbrekers waren die bijvoorbeeld losliggend koper mee wilden meenemen. Ik heb Vivian wakker gemaakt en ben gaan kijken. Toen ik dichterbij kwam zag ik een felle gloed op de plek waar de meterkast zat. De gloed was zo fel, het leek wel alsof ik in de zon keek. Precies op dat moment zag ik die gloed omhoog schieten en zich verspreiden. Binnen no-time stond alles in brand.”

Gelukkig voor Erik en Vivian is de boerderij verder leeg. Meubels en andere spullen staan elders opgeslagen en ook de vele dieren - honden, katten, kippen, eenden en ganzen - blijven ongedeerd.

Betrokkenheid
Vivian: “Vooral het feit dat we geen dieren zijn verloren is een grote opluchting. We zijn enorme dierenliefhebbers en een levend wezen verliezen hadden we echt heel erg gevonden. We mogen de brandweer danken dat de brand niet is overgeslagen naar de naastgelegen schuur met onze spullen. Zij hebben echt vakwerk geleverd. Sowieso zijn we de hulpdiensten erg dankbaar en ook de gemeente is enorm betrokken. De politie was er binnen vier minuten en de wijkagent heeft ook in de dagen erna contact met ons gehouden. Wethouder Kees Bel is langs geweest en burgemeester Sjors Fröhlich heeft ons gebeld.”

Ook mensen die in de buurt wonen stellen veel in het werk om te helpen. Zo hebben Erik en Vivian elektriciteit in hun caravan doordat ze een noodvoorziening aan kunnen leggen bij de buurman. Het echtpaar zit nog volop in de ‘regelmodus’ als Vivian drie dagen na de brand een telefoontje krijgt met de mededeling dat haar moeder van 91 bewusteloos in haar huis is gevonden. 

Enorme klap
“Er bleek dat ze corona had, waardoor ze onwel was geworden. Het zag er eerst heel slecht uit, maar twee dagen later kwam ze toch weer bij en ging het steeds beter. Net toen we dachten dat ze er weer helemaal bovenop zou komen is ze op 28 december alsnog plotseling overleden. Dit was echt een enorme klap. Mijn moeder was ondanks haar leeftijd nog hartstikke fit en zelfstandig en we hadden altijd meerdere keren per dag contact. Het was in die twee weken dus een rollercoaster van emoties waar we in zaten. Eigenlijk beseffen we nu pas soms wat er eigenlijk allemaal is gebeurd in die korte tijd.”

Niet bij de pakken neer 
Wie Erik en Vivian spreekt, heeft echter allesbehalve het gevoel tegenover een terneergeslagen koppel te zitten. Ze vertellen nuchter hun verhaal en weten continu een positieve draai aan de dingen te geven.

“Natuurlijk zijn er ook momenten, waarop je het even lastig hebt”, erkennen ze. “Maar het is fijn om te merken dat je steun aan elkaar hebt en we beschikken beide van nature over een positieve instelling. We hebben nog nooit in ons leven bij de pakken neer gezeten en dat gaan we ook nu niet doen.”

Missie
We hebben er wel een soort missie van gemaakt om mensen te behoeden voor bepaalde zaken. Zo zouden we iedereen willen adviseren om rookmelders in huis te plaatsen. Als je het niet op tijd door hebt dat er brand is, heb je niks te vertellen. Verder zijn veel mensen onderverzekerd wanneer ze gaan verbouwen. Wij werden voor we begonnen bijvoorbeeld geadviseerd om een CAR-verzekering te nemen. Daarmee verzeker je schade aan het bouwwerk die wordt veroorzaakt tijdens de bouw of verbouw. Als we die niet hadden gehad, hadden we nu een groter probleem.”

Het komende jaar zal in het teken staan van het opnieuw opbouwen van de boerderij. “Het zou het allermooist zijn als we komend jaar de kerst kunnen vieren in ons eigen huis.”

Nico van Ganzewinkel maakte onderstaande fotoserie na de brand. Inmiddels zijn de overblijfselen nog verder afgebroken om weer volledig opnieuw op te gaan bouwen. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Boerderijbrand Nieuwland
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Workshop creatieve natuurfotografie bij Natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden Algemeen 24 mrt., 09:44
Afbeelding
Oranjevereniging Zijderveld bestaat 75 jaar en heeft volop activiteiten gepland Algemeen 23 mrt., 14:52
Afbeelding
Tegenvallende opschoondag in Hoef en Haag: 'Laten we niet hopen dat het de mensen minder interesseert' Algemeen 23 mrt., 13:00