Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Locatie Everdingen voor windmolens op de tocht; onderzoeksbureau geeft fouten toe

Algemeen 2.709 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Door fouten in het onderzoek staat plaatsing van windmolens bij Everdingen op de tocht. Opmerkelijk is dat de fouten aan het licht kwamen door een eigen onderzoek van Buurtschap Tienhoven, een groep inwoners uit Everdingen en Hagestein. Het onderzoeksbureau geeft de fouten toe en heeft het gemeentebestuur inmiddels haar excuses aangeboden.

In het rapport, opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau, zijn veertien mogelijke locaties binnen de gemeente Vijfheerenlanden onderzocht. In dit rapport komt de locatie tussen Hagestein en Everdingen, langs de Tienhovenseweg in polder Autena, als meest geschikte naar voren.

Verbijstering
Jorrit Willem en Erik Mooijman, woordvoerders van Buurtschap Tienhoven stellen: “We hebben het locatie-onderzoek gelezen en met toenemende mate van verbijstering bestudeerd. Het rapport bevat heel veel onjuiste informatie. Zo kloppen onder meer de aantallen woningen niet die binnen de invloedcirkels van de molens vallen en slagschaduw en geluid worden buiten beschouwing gelaten.”

“Hoewel we niet erg blij werden van het vooruitzicht van molens in onze polder, hebben we als buurtschap in goed overleg met elkaar besloten om niet meteen met de hakken in het zand te gaan. Dat gebeurt overal, maar érgens moeten de molens komen. Wij hebben op 8 november dus een constructieve handreiking naar de gemeente gedaan: Buurtschap Tienhoven wil meedenken als er een redelijke oplossing te vinden is voor de afstand tot de huizen en de hoogte van de turbines, zodat gezondheidsrisico’s vermeden worden.”

Excuses 
Buurtschap Tienhoven heeft haar bevindingen neergelegd bij de gemeente Vijfheerenlanden, waarna die weer terug is gegaan naar het onderzoeksbureau. Die hebben middels een brief inmiddels hun excuses aangeboden aan het college en bevestigd dat er fouten in hun rapport zitten. Het bureau geeft aan een nadere controle en analyse doen door middel van een collegiale toetsing.

Wethouder John van der Velden erkent dat de fouten in het rapport ook bij de gemeente voor geschrokken gezichten zorgden. 

“Daarom adviseren wij als college de raad ook om de beslissing over de invulling van de RES (Regionale Energie Strategie) over de jaarwisseling heen te tillen. Het hernieuwde onderzoek is op 21 december afgrond en mochten de resultaten veranderen en er een andere locatie omhoog komen als meest geschikt, willen we ook omwonenden van die gebieden netjes informeren en de kans geven om te reageren.”

De raad beslist morgen of men meegaat met het voorstel van het college.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden