• Burgemeester Sjors Frölich krijgt het Oranjevaasje overhandigd.
• Burgemeester Sjors Frölich krijgt het Oranjevaasje overhandigd. Foto: Mimi van Rossem

Nieuw Oranjevaasje ter ere van 350-jarig jubileum Hollandse Waterlinie gepresenteerd

Algemeen 1.152 keer gelezen

LEERDAM • Burgemeester Sjors Frölich kreeg vorige week vrijdag in de trouwzaal van het Hofje van mevrouw van Aerden in Leerdam het eerste exemplaar overhandigd van het originele ‘Oranjevaasje Oude Hollandse Waterlinie’, dat ter gelegenheid van het 350 jarig jubileum van de Waterlinie is ontworpen. 

Henk Schouten, CEO van Royal Delft en Royal Crystal Leerdam legde voor de overhandiging uit dat ontwerper designer Wieki Somers bij het ontwerpen van dit aan de onderkant ronde en aan de bovenkant vijfhoekige vaasje, is uitgegaan van de vestingstadjes en forten. 

Schouten: “Aan de bovenkant van het vaasje herken je de vorm van de vestingstadjes met haar verdedigingsmuren zoals je deze vaak tegenkomt in de Oude Hollandse Waterlinie. Een uniek en bijzonder ontwerp en een echt collectors item.” 

Frölich, die het Oranjevaasje namens de gemeente in ontvangst nam reageerde hierop dat de schakels van zijn ambtsketen ook vijfhoekig zijn. Maar dat deze verwijzen naar de Vijf Heeren. Terugkomend op het vaasje vertelde Frölich dat 350 jaar geleden de Hollandse Waterlinie met veel succes zorgde voor de verdediging van Holland. 

Glas hoort bij Leerdam
“Aanvallen van onder meer de Franse troepen van Lodewijk XIV werden afgeslagen door het onder water zetten van de Waterlinie gebieden. Dit gebeurde door het doorsteken van de dijken en het openzetten van de sluizen.” Frölich merkte verder op: “Glas hoort bij Leerdam, zoals worst bij de Hema. Waarschijnlijk komt het vaasje in het Stadskantoor van Leerdam te staan.”

Het vaasje is in samenwerking met de Stichting Oude Hollandse Waterlinie, Royal Crystal Leerdam en Sommer Dutch Glass Art ontworpen. Glaskunstenaar David Baliën van Dao Glas heeft het vaasje geblazen en het vaasje is geslepen en afgewerkt door meesterslijper Albert Seubring.

Belangstelling 
Tijdens de overhandiging waren ook een aantal liefhebbers en verzamelaars van Oranjevaasjes aanwezig. Zij konden na de overhandiging hun gereserveerde Oranjevaasje in ontvangst nemen. Het vaasje wordt in een gelimiteerde oplage van 350 exemplaren uitgebracht. Bettina Sommer van Sommer Dutch Glass Art vertelt dat er grote belangstelling is. “Zelfs de buitenlandse pers besteedt er aandacht aan.”

Ook interesse in het Oranjevaasje? Mail dan naar: info@royalleerdamcrystal.nl of kijk op www.royalleerdamcrystal.nl. Het vaasje kost 329 euro. 

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 23 uur geleden
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws gisteren
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden