Maryna, Iryna en Nanda Oevermans.
Maryna, Iryna en Nanda Oevermans. Foto: Gertjan den Ouden

Oekraïense vluchtelingen Maryna en Iryna runnen theetuin Achthoven: ‘Het is fijn om bezig te zijn’

Algemeen 3.640 keer gelezen

LEXMOND • Wie langs de Lek, over de dijk bij buurtschap Achthoven in Lexmond, ziet bij nummer 72 mogelijk een Oekraïense en een Nederlandse vlag wapperen. Dit is het teken dat Theetuin Sijden Hempje geopend is voor publiek. En deze theetuin heeft iets bijzonders. Hij wordt namelijk gerund door Maryna en Iryna, twee Oekraiense vluchtelingen, samen met Nanda Oevermans, de bewoonster van het huis.

Nanda biedt al vanaf april onderdak aan Maryna, die komt uit een deel van Oekraïne wat zwaar is getroffen door de oorlog. Enige tijd terug houdt de beheerder van Huis Het Bosch in Lexmond een bijeenkomst voor Oekraïense vluchtelingen uit de omgeving. Er komen in totaal zo’n 50 Oekraïners op af die momenteel worden opgevangen op verschillende plekken in Vijfheerenlanden. Daar ontmoeten Maryna en Iryna elkaar. Iryna blijkt slechts een paar deuren verderop te verblijven.

Nieuw leven inblazen
“Ik was al langer aan het nadenken om de theetuin nieuw leven in te blazen”, vertelt Nanda. “Die hebben we hier jaren terug al eens geopend, maar daar waren we mee gestopt. Maryna had in principe heel weinig te doen hier en het leek me goed om haar iets om handen te geven, een stukje dagbesteding. Maryna wil namelijk heel graag terug naar Oekraïne op den duur, maar heeft moeten inzien dat dit nog wel even kan duren. In die tussenliggende tijd moeten ze wel iets te doen hebben. Toen bleek Iryna hier verderop opgevangen te worden en konden ze het mooi samen doen.”

Het duo voelt zich thuis in Lexmond. Iryna: “Toen we in de bus naar Nederland zaten, hadden we nog geen idee waar we terecht zouden komen. We hadden eigenlijk Amsterdam in ons hoofd, maar we zijn nu juist heel blij dat we hier terecht zijn gekomen. We zitten hier middenin de natuur tussen de dieren. We vinden het hier mooi.” 

Maryna vult aan: “Wel ben ik heel blij dat we nu iets te doen hebben door de theetuin. Ik was depressief. Natuurlijk door de oorlog, maar ook omdat ik niets om handen had. Dankzij Nanda hebben we dat nu wel. We vinden het leuk om met mensen in aanraking te komen.”

In de leer
In de theetuin serveren Maryna en Iryna uiteraard thee, maar verzorgen ze ook lunches. Alles wordt zo veel mogelijk bereid met producten uit de tuin van Nanda. Bezoekers kunnen terecht voor een boterham gezond, maar ook voor een groente pannenkoek of -wrap. Nanda leert de meiden de gerechten te bereiden, maar bijvoorbeeld ook om taarten te bakken. “Daar heb ik nog het nodige in te leren”, lacht Maryna. “Maar gelukkig leert Nanda het me graag.”

Uiteindelijk willen Maryna en Iryna dus wel terug naar Oekraïne. Nanda: “Maar wie weet hoe lang dat allemaal nog gaat duren. De theetuin is voor nu een goede bezigheid, maar die is natuurlijk enkel open in de zomermaanden. Wanneer de kou er straks aankomt, zullen we iets anders moeten verzinnen. We zijn nu dus al wel aan het kijken of we in de buurt werk kunnen vinden voor die periode.”

Expositie
De hele maand september staat voor de theetuin in het teken van de expositie Proef en Zie, die vooral informatief van aard is. Er zal een filmpje worden getoond over de Moermanmethode die betrekking heeft op de invloed van gezond eten op de lichamelijke gezondheid. Er is een boekentafel en er staat een slowjuicer, waar bezoekers hun eigen sap mee kunnen maken. Uiteraard zullen ook Maryna en Iryna aanwezig zijn om bezoekers te voorzien van een hapje of een drankje.

Informatie
Theetuin Sijden Hempje is in principe van maandag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur geopend. Op sommige dagen wijken de tijden enigzins af, dan is aan de aanwezigheid van de vlaggen op de dijk te zien of de theetuin open is.

Meer info over de theetuin is te vinden op de facebookpagina van Nanda Oevermans of op Instagram: sijdenhempje.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Organisator Wim Nienhuys voor de Krooshof.
Lentefair in Zijderveld met 41 verschillende kraampjes: van alles te doen, te proeven én te koop Nieuws 13 uur geleden
• "Iedereen kan altijd binnenlopen wanneer ze een probleem met hun voertuig ervaren."
Jilis Autobedrijven Leerdam: 'We staan altijd, voor iedereen klaar' ingezonden mededeling 14 uur geleden
• De bestuursleden van BIZ Nieuw Schaik.
Ondernemers Nieuw Schaik Leerdam slaan handen ineen: BIZ is een feit Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden