Afbeelding
Foto: 123rf.com

Politiek Vijfheerenlanden over stikstofproblematiek: ‘Er moet een plan komen richting de provincie’

29 jun, 07:45 Algemeen 569 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De stikstofproblematiek houdt ook de lokale politiek bezig. De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het stikstofbeleid ligt straks bij de provincie, maar wat kan de gemeente Vijfheerenlanden doen?

“Daar beraden wij ons nu ook op”, zegt Kees Vermaat van de SGP. “Wij willen de boeren natuurlijk volop steunen, maar de realiteit is wel dat je invloed als lokale speler gering is. Ik denk dat het belangrijk is om zelf als gemeente met een plan te komen. De verantwoordelijkheid van de uitvoering kan wel bij de provincie liggen, maar als wij ze voor zijn en moet concrete plannen komen, kan dat schelen. De hele communicatie vanuit de landelijke overheid vind ik, op zijn zachts gezegd, onhandig.”

Onhandig
Dat is ook het woord wat Jaap Breur van D66 gebruikt. “Dat er maatregelen zouden komen, is denk ik voor niemand een verrassing. Al zijn de percentages die nu worden genoemd misschien wat aan de hoge kant. Het had veel gescheeld als er ook direct duidelijkheid kwam over de aanpak van stikstof in andere sectoren, zoals de industrie en het verkeer. Nu geef je boeren het idee dat zij overal voor op moeten draaien.” Ook Baars vindt dat de gemeente Vijfheerenlanden zelf een plan moet opstellen richting de provincie.

In gesprek met boeren 
Monique van den Broek van VHL Lokaal wil zo snel mogelijk in gesprek met de boeren: “Deze harde maatregelen zijn onbegrijpelijk. De boeren hebben hebben de afgelopen jaren steeds al regeltjes opgelegd gekregen en hebben zich er iedere keer maar weer aan te houden. Ze doen braaf wat hen is opgedragen, wat geleid heeft tot grote investeringen, en dan krijgen ze nu alsnog dit op hun dak.”

“We moeten als Vijfheerenlanden zorgen dat we exact weten hoe de situatie is in onze gemeente en het gesprek aangaan met de boeren, zodat we straks voldoende geïnformeerd zijn wanneer we belangrijke beslissingen moeten gaan nemen in de raad.”

Enorme opgave
Dico Baars (CU) was bij een melkveehouder in Meerkerk toen de stikstofkaart openbaar werd. “En dan kan ik me de wanhoop goed voorstellen. We staan voor een enorme opgave. We zijn te lang over onze ecologische grenzen heen gegaan, maar nu we ze gaan aanpakken moet dat wel rechtvaardig en evenredig gebeuren. Samen, met respect voor gezinnen, gemeenschappen en het hele platteland.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie