• Werkzaamheden Groene kolk Vianen
• Werkzaamheden Groene kolk Vianen Foto: Henk Lammertink

Er is hard gewerkt in de Groene Kolk in Vianen

Algemeen 1.316 keer gelezen

VIANEN • De afgelopen weken is er hard gewerkt door de Beensgroep in de Groene Kolk en rondom de Julianabrug te Vianen. 

Voor het beheer van het Merwedekanaal is de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk. In opdracht van de provincie heeft de Beensgroep de verbeteringswerkzaamheden dan ook uitgevoerd.

Gespecialiseerd
Projectleider Richard Buisman vertelde dat zijn bedrijf is gespecialiseerd in constructieve waterbouw dat wil zeggen kade- en oeverconstructies, remmings- en geleidewerken, onderbouw van bruggen en sluizen, en afmeervoorzieningen.

Buisman: “Bij de sluis van Vianen waren de houten remmingen en de afmeerpalen van de steigers aan vervanging toe. De houten constructie van de remmingen zijn dan ook compleet vervangen door een stalen constructie. De houten afmeerpalen zijn nog wel van hout gebleven en vervangen door nieuwe houten palen”. 

Veel puin
Nog moeilijkheden ondervonden? Buisman: “Er lag nogal wat puin in de ondergrond. Voor de juiste positie van de palen is dat lastig, het puin hebben wij dan ook moeten verwijderen. De Julianabrug is een tijdje afgesloten geweest.

Buisman: “Dat is puur uit veiligheidsoverwegingen geweest. We berekenen alle veiligheidsrisico’s en houden ons daaraan. Ondanks dat kan het toch fout gaan. De palen zijn 16 meter lang en je wilt toch niet dat personen of verkeer op de brug dat op hun hoofd krijgen”.

44 palen
In totaal zijn er 44 palen geplaatst voor de remmingen, plus nog 2 beschermpalen van 22 meter lang vlak bij de Julianabrug aan de zijde van het Merwedekanaal. De beschermpalen beschermen het metselwerk onder de brug. Duidelijk zichtbaar is dat het metselwerk niet vrij is van aanvaringen en dat het plaatsen van beschermpalen noodzakelijk was.

Buisman: “Ik wil nog graag aangeven dat, ondanks de werkvoorbereiding, in de praktijk zaken anders kunnen gaan dan berekend. Onze medewerkers buiten denken dan mee om ter plekke een oplossing te bedenken.”

“Ook onderhouden zij goed contact met de sluismeester en met het beheer van het kanaal. Op die manier kunnen zij goed werk afleveren. De betrokkenheid van de medewerkers is dan ook groot en dat komt de kwaliteit van de werkzaamheden ten goede”.

De werkzaamheden zijn bijna afgerond. Nog wat paalmutsjes plaatsen en afronden met schilderwerkzaamheden. Kunnen de constructies in de Groene Kolk en bij de Julianabrug weer jaren mee.

Door Henk Lammertink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden