• Ouders Dennis en Elise met hun zoon Flynn.
• Ouders Dennis en Elise met hun zoon Flynn. Foto: Aangeleverd

Ooievaars vliegen af en aan naar Hoef en Haag

Algemeen 1.142 keer gelezen

HOEF EN HAAG • Corona-babyboom? Hoef en Haag doet volop mee, de verloskundigenpraktijk nam zelfs al een extra verloskundige aan.

‘Hoera! Flynn is geboren’. De borden van de pasgeboren nieuwe inwoners van het dorp Hoef en Haag prijken aan de gevels. In een jaar tijd zijn zo’n honderd baby’s geboren in het dorp. 

In de gemeente Vijfheerenlanden is de grootste babyboom in Hoef en Haag. Niet gek met alle jonge gezinnen. “Het is net of een kudde ooievaars hier een vaste vliegroute heeft”, zegt kersverse vader Dennis uit Hoef en Haag. 

Volgens het CBS zijn er in Nederland aanzienlijk meer baby’s geboren in de eerste negen maanden van 2021: zo’n zevenduizend meer dan in dezelfde periode in 2020. Nederland is daarmee uniek in Europa: in de meeste landen is het aantal geboortes gelijk gebleven of gedaald. Het CBS verwacht dat dit de hoogste stand sinds tien jaar wordt. Corona heeft hierin waarschijnlijk een klein effect. De babyboom was te verwachten omdat veel stellen hun kinderwens uitstelden en hier een keer een einde aan moest komen. 

Terug naar de basis
De drukte wordt ook gemerkt bij de kraamzorg en verloskundige. Voor sommige ouders is corona de trigger om een baby te krijgen, denkt Amy van den Akker, intakecoördinator bij Kraamzorg XL. “Mensen hebben meer tijd om na te denken over dit soort levenskeuzes. We gaan meer terug naar de basis. Ook hebben mensen misschien meer rust in hun hoofd en het is makkelijker combineren met thuiswerken.”

Bij verloskundigenpraktijk de Lekbrug is het ook drukker, merkt verloskundige Martine Wassenaar. Gemiddeld hebben ze zo’n 90 zwangeren per maand in de praktijk. Nu zijn het er soms wel 120. Ze hebben een extra verloskundige aangenomen. 

Amy ziet verder dat er opvallend veel tweelingen worden geboren in Hoef en Haag. Ze lacht: “Ik zeg tegen gezinnen: jullie kunnen wel een tweelingengroep op Facebook oprichten. Er sluiten zo tien gezinnen aan.”

Zwanger in coronatijd
Elise en Dennis, woonachtig in Hoef en Haag, hebben al langer een kinderwens. Zwanger zijn in coronatijd vonden Elise en Dennis best spannend. “Er was nog zoveel onbekend. Ik ben blij dat we echt voorzichtig zijn geweest.”

Ze werken volledig thuis en veel collega’s, familie en vrienden zien Elise alleen zwanger op foto’s. Alle babyspullen heeft het stel online gekocht omdat de winkels zijn gesloten. 

“Ik schaamde mij als ik deur weer opendeed voor de bezorger.”

Bevallen buiten de regio
Vlak voor de uitgerekende datum hoort Elise dat ze misschien buiten de regio moet bevallen. Dennis krijgt doemscenario’s: “Straks gebeurt het op de vluchtstrook.”
Gelukkig is er toch een plekje in Utrecht.

Martine, verloskundige, vertelt: “De ziekenhuizen liggen vol dus we moeten soms uitwijken naar plekken buiten de regio voor bevallingen.” Amsterdam en Ede zijn de verste plaatsen waar ze is geweest. 

Meer mensen willen thuis bevallen door corona, zegt Martine. Het ziekenhuis is minder geliefd door de coronaregels: er mag vaak maar één iemand bij de bevalling zijn en plek in een ziekenhuis dichtbij is niet gegarandeerd. 

Kraamzorg  
Amy merkt bij de kraamzorg ook de piek. Eerder konden ze altijd de volledige uren kraamzorg geven. Nu is dat soms anders: “Een kraamverzorgster gaat bij enorme drukte dan op één dag naar twee gezinnen. We hebben extra mensen aangenomen.”

Op 29 juni 2021 wordt Flynn geboren. Elise en Dennis krijgen extra uren kraamzorg vanwege een pittige bevalling. Wel krijgen ze halverwege de kraamtijd een andere kraamverzorgster en dat komt door de drukte bij kraamzorg. 

De kraamvisite komt verspreid. Dat is wel het nadeel van corona vinden ze: “niet iedereen kan tegelijk komen.” Nu, zeven maanden na de geboorte van Flynn zijn ze bijna klaar met de kraambezoeken.

De kraamzorg en verloskundigen werken hard om de vele jonge gezinnen te begeleiden. Martine: “De zorg is druk maar we werken hard. Het lukt echt.”

door Christel van Wijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Gemeente start met vervanging riolering in De Hagen in Vianen en wil wijk verfraaien en verduurzamen Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde Zomerweidedag in Hoef en Haag trekt recordaantal bezoekers fotoserie 18 uur geleden
Afbeelding
Grote opkomst clubkampioenschappen DOS Vianen Sport 5 jun., 16:30