Afbeelding
Foto: Aangeleverd

CDA Vijfheerenlanden stelt vragen over CO2 neutraal strooizout

Algemeen 406 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Met de wintermaanden nog voor de deur is de kans groot dat de gemeente Vijfheerenlanden een flinke hoeveelheid strooizout over de straten van de gemeente gaat uitstrooien.

Voor het CDA de aanleiding om het college van B&W van de gemeente Vijfheerenlanden vragen te stellen, en te informeren, over de toepassing van CO2 neutraal strooizout.

Bij deze nieuwe milieuvriendelijke methode is er greenSand aan het strooizout toegevoegd, greenSand is de merknaam van het tot zand gemalen mineraal olivijn. Dit gesteente komt bij vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen aan de oppervlakte en heeft de bijzonder eigenschap om CO2, onder invloed van vocht om te zetten in magnesium. Magnesium is een natuurlijke meststof en zorgt voor betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Door strooizout dus te mengen met olivijn ontstaat er CO2-neutraal strooizout.

De klimaatgunstige werking van olivijn is niet verzonnen, maar onafhankelijk en wetenschappelijk vastgesteld door de universiteiten van Hamburg, Antwerpen en Utrecht. Inmiddels hebben de gemeenten Amersfoort, Nijkerk, Almere, Geldrop en Mierlo hebben al besloten dit strooizout te gebruiken en heeft Barneveld al verregaande belangstelling getoond.

Zowel het CDA als gemeente Vijfheerenlanden willen graag een duurzame bijdrage leveren aan het klimaat. Voor het CDA de reden om het college te wijzen op dit nieuwe product. Het CDA is er zich van bewust dat voor huidige winterperiode overeenkomsten over de levering van zout en bestrijding van gladheid het zout al zijn afgesloten en dat de toepassing van CO2 neutraal strooizout voor het lopende seizoen niet meer mogelijk is. 

De vraag aan het college om over te gaan op strooizout met greenSand, richt zich dan ook op toepassing ervan in het winterseizoen van 2022/ 2023.

Aan de kosten kan het niet liggen omdat de prijs van strooizout gelijk ligt aan strooizout met greenSand. Met het gebruik van één ton greenSand wegenzout wordt 240 kilo CO2 voorgoed opgeruimd en daarmee levert de gemeente een duurzame bijdrage aan het klimaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie