• De bankjes worden in elkaar gezet. Links op de foto Stevan, de ontwerper van het bankje.
• De bankjes worden in elkaar gezet. Links op de foto Stevan, de ontwerper van het bankje. Foto: Mimi van Rossem

Schoonrewoerd steunt de voedselbank met ‘voedselbankjes’

Algemeen 1.592 keer gelezen

SCHOONREWOERD • Wie sinds zaterdag door Schoonrewoerd rijdt, fietst of loopt ziet in iedere straat een houten bankje staan. Elk bankje is voorzien van een metalen plaatje met de tekst ’Voedselbankje’.

Normaal kun je op bankjes die voor een woning staat zitten, maar deze bankjes hebben iets extra’s. Onder de zitting staat een plastic kratje met deksel waar inwoners van het dorp iets voor de Voedselbank Leerdam in kunnen leggen.

Afgelopen zaterdag hebben een aantal Schoonrewoerdse vrijwilligers in de werkplaats van Boaz van Frankenhuyzen aan de Overheicop 46 de bankjes in elkaar gezet. Daarna hebben vrijwilligers van de voedselbank de bankjes bij de mensen thuis gebracht. 

De actie ‘Voedselbankjes’ is een initiatief van ‘Kerk in Aktie’ van de Gereformeerde Kerk. De producten die in de bankjes worden gelegd zijn bestemd voor de stratenactie van de voedselbank. Mede initiatiefnemers Ad de Jong, eigenaar van de Dagwinkel in het dorp, en diaken Janet de Zeeuw vertellen dat er al eerder in een aantal straten van Schoonrewoerd bankjes of kratjes stonden. 

De Jong: “Er waren al acht straten actief voor de voedselbank Leerdam, maar we hebben vierentwintig straten in ons dorp en ik bedacht dat het mooi zou zijn als er in iedere straat een bankje zou komen te staan waar mensen spullen voor de voedselbank in kunnen doen. Dus sprak ik mensen aan als ze in de winkel kwamen en vroeg of ze mee wilden doen. De reacties waren erg leuk, de mensen wilden dit wel.”

Voedselbank
De Zeeuw vult aan dat zij de bankjes onder de aandacht van haar buren bracht tijdens een straatbarbecue.

“Nu zamelden wij als kerk ieder jaar al producten in voor de Voedselbank tijdens de dankdag voor het gewas die in november wordt gehouden. Dus toen we hoorden van de stratenactie wilden we ons hier graag voor inzetten omdat we ons realiseren dat de voedselbank altijd spullen nodig heeft. Niet alleen in november. Weet je, als iedereen in Nederland wekelijks één product aan de voedselbank zou schenken dan hadden de voedselbanken van Nederland nooit meer een tekort.” 

Overweldigende reacties
Tijdens de barbecue gaf Stevan, één van de buurjongens aan dat hij wel een proefbankje wilde maken van oude pallets. Binnen een paar dagen stond het bankje al bij de Zeeuw voor de deur.

Omdat al snel bleek dat het bankje niet waterdicht was, iets wat toch wel erg belangrijk is als er voedselproducten worden ingelegd, werd besloten om in ieder bankje een dichte krat te zetten. Vervolgens kreeg iedereen een flyer in de brievenbus over het doel van de bankjes en de vraag of mensen een bankje wilden neerzetten in de voortuin. De reacties waren overweldigend, veel mensen wilden aan de actie meedoen. 

Ook de Noachschool wilde hieraan meedoen en inmiddels staat er bij de twee locaties van de school ook een Voedselbankje. De werkgroep hoopt dat er maandelijks ongeveer 1000 artikelen voor de Voedselbank worden ingezameld.

Kern met Pit
Het project Voedselbankje is aangemeld bij het landelijke project ‘Kern met Pit’. Kern met Pit helpt mensen om projecten voor hun buurt of dorp te realiseren. Dit kan gaan van het opzetten van een buurttuin tot het inrichten van een speeltuin. Om mee te kunnen doen aan Kern met Pit moet je samenwerken met dorps- of buurtgenoten. Het project moet draagvlak hebben in de eigen omgeving.

Iedereen kan een idee waarmee de woonomgeving wordt verbeterd indienen. Dit kan via: www.kernmetpit.nl. Als het project binnen een jaar wordt gerealiseerd dan ontvang je het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro die aan het project besteed moet worden. 

De werkgroep ‘Voedselbankjes’ gaat het bedrag gebruiken om onder andere de metalen tekstplaatjes en scharnieren te betalen. Het hout dat nodig is om de bakjes te maken is gesponsord door afvalbedrijf Weverwijk. De Zeeuw en de Jong hopen dat meer dorpen rondom Leerdam het voorbeeld volgen en ook Voedselbankjes gaan plaatsen. 

door Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie