Afbeelding
Foto: Patrik Borecky

Tsjechische kerstversiering in Glasmuseum Leerdam

Algemeen 448 keer gelezen

LEERDAM • Het begin van een jaarlijkse traditie: kerst in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Van 9 december tot en met 9 januari 2022 is aan de Lingedijk een presentatie te zien van hedendaagse Tsjechische kerstversieringen.

De mooiste glazen kerstversieringen worden al van oudsher in Tsjechië gemaakt. Over de hele wereld vinden ze hun weg naar de kerstbomen van bewonderaars. Maar in Tsjechië blijft het niet bij het maken van de traditionele kerstversiering van glas. De diverse Tsjechische bedrijven die nog steeds in bedrijf zijn, zetten ook de trend met nieuwe kerstversieringen.

Uniek zijn de kerstdecoraties gemaakt van glazen kralen uit Poniklá. Deze specifieke vorm van construeren van ornamenten wordt enkel in Tsjechië toegepast. Ze zijn zo bijzonder dat ze zelfs werelderfgoed zijn: sinds 2020 zijn ze toegevoegd op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. Dankzij de kwaliteit van het handwerk, het inventieve ontwerp, de traditie en het bijzondere, ambachtelijke proces is deze Tsjechische glazen kerstversiering wereldwijd een begrip.

Op zaterdag 11 en zondag 12 december houdt de firma Rautis, die de traditie van de kralen in ere houdt, een unieke workshop. Tijdens deze workshop wordt gedemonstreerd hoe de kralen gemaakt worden en kunnen de deelnemers vervolgens aan de slag om zelf een glazen kerstversiering te rijgen. Aanmelding voor deze workshop via www.nationaalglasmuseum.nl.

Met deze presentatie van hedendaagse Tsjechische kerstversieringen zet het Nationaal Glasmuseum een traditie in om elk jaar rondom kerst aandacht te besteden aan glazen kerstversieringen. ‘Christmas Treasure’ is een internationale samenwerking met het Tsjechisch Centrum Nederland en het Museum van glas en bijouterie in Jablonec nad Nisou (Tsjechië).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden