Massage- en aromatherapeut Marjolijn van der Wal met haar collectie oliën.
Massage- en aromatherapeut Marjolijn van der Wal met haar collectie oliën. Foto: Levien Vermeer

Letterlijk en figuurlijk op adem komen bij Marjolijn uit Ameide

Algemeen 812 keer gelezen

REGIO • Op de Dag van de Mantelzorger worden mantelzorgers in heel Nederland gewaardeerd voor hun belangeloze inzet. Een van de originele initiatieven ter gelegenheid van deze dag komt van collega’s Marjolijn van der Wal (52) uit Ameide en Alien Bor (61) uit Noordeloos.

Omdat het bij mantelzorg vaak gaat om een langdurige periode van zorg, is het belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf blijven zorgen, vinden zij. Vorig jaar werkten de dames voor het eerst samen om mantelzorgers in de regio een gratis massage aan te bieden, en dat kreeg dit jaar een vervolg. 

Alien: “Voor jezelf zorgen betekent onder andere, voldoende tijd nemen om uit te rusten en te ontspannen. Een Holos-massage is dan letterlijk en figuurlijk een verademing.” 

Marjolijn vertelt enthousiast: “Het is een landelijke actie vanuit het Holos-netwerk waar Alien en ik bij aangesloten zijn met ieder onze eigen therapeutische massage-, aromatherapie-, en celzouttherapie praktijk. Wij hebben in totaal ruim vijfentwintig masseerverzoeken binnengekregen, waarvan een deel al is uitgevoerd en een deel gepland staat.” 

Het blijkt ook dit jaar weer uit de vaak heftige verhalen, hoe mensen vaak snel aan zichzelf voorbij gaan. 

Aandacht
“Soms kan mantelzorg zo’n fysieke en emotionele belasting geven, dat mantelzorgers er zelf aan onderdoor dreigen te gaan. En juist voor hen is even aandacht voor het eigen lichaam en daarmee ook voor hun emotionele toestand, erg belangrijk. Een massage ontspant en ik merk dat de holistische benadering hen helpt zichzelf en de situatie wat meer in perspectief te zien, wat ook weer ruimte geeft”, legt Alien uit.

Soms vinden mensen het ook spannend, vooral vrouwen op leeftijd, heeft Marjolijn ervaren. 

“Ze zijn het ook niet gewend om zich te laten masseren en hebben meestal een mentaliteit van ‘niet zeuren en doorgaan’. Maar het is mooi hen het vertrouwen te geven dat ze aanraking en aandacht mogen ontvangen.” 

Marjolijn en Alien beginnen altijd heel voorzichtig. “Wij dekken de persoon af met warme doeken, en bieden zo een veilige en vertrouwde omgeving.”

Opleiding
Beiden zijn opgeleid aan de Holos-Academie, een pittige studie van vier jaar op HBO-niveau.

“Ik ben zowel getraind in de klassieke massage gericht op de spieren, als in de haptische massage vanuit zachtheid.” 

Tijdens het masseren wordt er af en toe een vraag gesteld: hoe voelt het, hoe is het voor u/ jou, wat heeft u/ jij nodig? Marjolijn zegt: “Als mensen zo tot zichzelf komen, levert dat inzichten op en leren ze door middel van hun lichaam ook hoe het emotioneel met hen gaat.” 

De masseuses nodigen de cliënt als het ware uit verbinding te maken vanuit het hoofd met het lichaam om zo in balans te komen.

Eenzaamheid tegengaan
“Het is belangrijk voor een mens om aangeraakt te worden”, weet Marjolijn. “Aanraking is voor baby’s zelfs van levensbelang.” Maar aanraking is ook essentieel om eenzaamheid tegen te gaan. “Vooral ouderen hebben in het begin van de coronacrisis veel te lijden gehad onder het gebrek aan lichamelijk contact.”

Door aanraking wordt het lichaamssysteem geactiveerd en als het ware uitgenodigd om te gaan stromen, vertelt ze. “Je zet het lichaam weer aan als het ware. En wat kan een schouderklopje al betekenen voor iemand in deze tijd. Met aanraking geven we elkaar een beetje warmte.” 

Marjolijn hoopt dat de massagetherapie, ook wel ‘complementaire zorg’ genoemd, openlijker ondersteunend mag zijn aan de reguliere zorg, zoals die door huisartsen en in ziekenhuizen gegeven wordt. Ze denkt aan het verplegend personeel dat overspannen dreigt te raken. “Ik zou zeggen: kom, en ervaar hoe helend dit kan zijn.” 

En ze doet een oproep aan vrijwilligers: “Wees niet bang om aan te raken, geef elkaar een hand- of voetmassage met een heerlijk geurende olie, dat doet wonderen.”

Meer informatie: www.zennaandezouwen.nl of www.alienbor.nl.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie