• Gert Jan en Wilma Bestebreurtje in hun antiquariaat.
• Gert Jan en Wilma Bestebreurtje in hun antiquariaat. Foto: Gertjan den Ouden

Echtpaar Bestebreurtje uit Vianen handelt al 40 jaar in historische boeken

Algemeen 1.552 keer gelezen

VIANEN • In 1981 besloten Gert Jan Bestebreurtje en zijn vrouw Wilma te starten met het in- en verkopen van historische boeken over reizen, expedities en de maritieme geschiedenis. Het stel deed dit toen nog vanaf de zolderkamer van hun huis in Nieuwegein. Nu, 40 jaar later, bewonen ze een prachtig pand in de historische binnenstad van Vianen van waaruit ze hun antiquariaat runnen en staan ze stil bij hun jubileum. 

Wanneer je een afspraak maakt met Gert Jan Bestebreurtje, ontvangt hij je in een ruimte die historie ademt. De wanden worden bedekt door grote boekenkasten die vol staan met boeken en prenten, die dus oud zijn, maar de tand des tijds uitstekend hebben doorstaan. In alles is te zien dat hier een passie achter schuilgaat van degene die de collectie heeft verzameld. 

Leraar Nederlands
“Ik had Nederlands gestudeerd en was bezig met de opleiding tot leraar Nederlands. Als werkstudent werkte ik echter bij Wristers, een wetenschappelijke boekhandel in Utrecht. Die hadden ook een antiquariaat en ik merkte eigenlijk meteen dat ik dat veel leuker vond dan voor de klas staan. Op een dag ben ik bij Beijers binnengestapt, dat was destijds het belangrijkste veilinghuis voor boeken. Tijdens het gesprek boden ze me direct een baan aan.”

“Ik heb daar drie jaar gewerkt en vervolgens nog drie jaar voor een ander antiquariaat, totdat mijn vrouw en ik samen een zaak hebben opgezet”, vertelt Bestebreurtje over hoe zijn fascinatie is ontstaan.

Waar het stel nog begint vanaf hun zolderkamer, groeien ze binnen een jaar al uit hun jasje. Ze krijgen de mogelijkheid om een pand aan de voet van de Utrechtse Dom te betrekken en beginnen daar hun winkel. Een winkel die er ruim twaalf jaar zou blijven zitten, tot Gert Jan en Wilma besluiten om werken en wonen te combineren en een nieuwe locatie vinden aan de Nieuwegracht in Utrecht. Een pand waar ze tot 2003 zouden blijven zitten. 

De hele wereld over
Gedurende deze jaren rezen de Bestebreurtjes de hele wereld over voor beurzen. Gert Jan houdt zicht bezig met de in- en verkoop van de boeken, terwijl Wilma zich stort op de boekhouding. Gert Jan vertelt: “We hebben beurzen bezocht in Europa, Azië en Amerika en zo een trouwe klantenkring opgebouwd. De wereld van antiquaren is niet heel groot, dus je raakt ook onderling bevriend.”

In 2003 settelen Gert Jan en Wilma zich in Vianen. Gert Jan zegt daarover: “Het internet kwam op en dus was een winkel niet meer noodzakelijk, bovendien wilde mijn vrouw graag een grote tuin. De collectie is nu gewoon online te zien en ik werk hier op afspraak.”

Collectie
Die collectie is inmiddels indrukwekkend te noemen met zo’n 5000 werken. Zo heeft hij een tweede druk in bezit van het Journaal van Bontekoe uit 1648, in feite een verslag van de eerste wereldreis gemaakt door een Nederlander. Maar ook prenten van het toenmalige Batavia en boeken over talloze andere reizen bevinden zich in het archief. Het maakt dat je je afvraagt door welke mensenhanden de boeken allemaal zijn gegaan. Bestebreurtje: “Als die boeken toch eens konden praten.”

Bestebreurtje verkoopt zijn stukken aan universiteiten en musea, maar heeft zelf een voorkeur verkoop aan particulieren. Zo vertelt hij: “Ik was bevriend met Boudewijn Büch, ook een fervent verzamelaar. Die wilde dat zijn collectie, na zijn dood, niet bij musea terecht zou komen. Hij gunde anderen namelijk hetzelfde plezier van verzamelen. Een mooie gedachte, vind ik.”

Aan stoppen denkt Gert Jan Bestebreurtje voorlopig nog niet: Ik vind dit voorlopig nog veel te leuk om te doen samen met mijn vrouw.”

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden en mede-beheerder Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie