Lichtjesavond Leerdam 2019.
Lichtjesavond Leerdam 2019. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Weer geen Lichtjesavond in Leerdam

Algemeen 304 keer gelezen

LEERDAM • De lichtjesavond in Leerdam gaat opnieuw niet door. De organisatie heeft wel voor een alternatief gezorgd.

De organisatie van de jaarlijkse Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving heeft in de afgelopen periode naarstig gezocht naar een alternatieve manier om de activiteit. ondanks de afgelasting, toch vorm te kunnen geven. Dat bleek niet eenvoudig, maar de organisatie hoopt toch ook dit jaar het gevoel van verbondenheid te kunnen creëren.

“Corona heeft ons in de greep. Het jaar 2020 hield ons aan huis gekluisterd. We wachtten persconferentie na persconferentie af om te horen of de maatregelen strenger of losser konden worden. Met leedwezen vertaalde we de koele getallen van besmettingen en overledenen naar ons dagelijks leven en onze eigen praktijk. We trokken ons terug in huis, werkten thuis, beperkten onze sociale contacten. En tot op de dag van vandaag doen we dat nog.”

“Door de huidige maatregelen is het onmogelijk de Lichtjesavond ‘in liefde verbonden’ vorm te geven zoals we dat de laatste jaren hebben gedaan”, zo laat Ben de Weerd namens de organisatie weten.

Verbondenheid
“Een avond waarop we samen kwamen, samen in verbondenheid herdenken en gedenken. Maar ondanks het feit dat we aan huis gebonden zijn, is de verbondenheid in deze tijden van angst en onzekerheid groot.”

De organisatie van de Lichtjesavond wil dit gevoel van verbondenheid gebruiken door een Lichtjesavond anno 2021 aan te bieden. “Een dag met dezelfde boodschap en hetzelfde doel als de voorgaande edities: in verbondenheid herdenken en gedenken.”

“Die verbondenheid willen we met elkaar voelen, maar dan vanuit huis. Zo kunnen we toch de mensen die we missen symbolisch in het licht zetten en geven we invulling aan ons gevoel, het gevoel van verbondenheid.”

Bij gedenken hoort licht. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen 9 december op de algemene begraafplaats privé een kaarsje gaan plaatsen op het graf en/ of een bloem op het graf leggen, zoals dat ook de afgelopen jaren is gebeurd. Dat alles wel volgens de dan geldende Coronaregels natuurlijk.

Troost
“We zetten degene die we missen, gedenken en herdenken in het licht. Zo laten we hem of haar stralen, kunnen we onze gedachten laten meevoeren met het vlammetje van de kaars en kunnen we ons verwarmen aan de mooie herinneringen en gekoesterde momenten.”

“Zet tijdens de Lichtjesavond een kaarsje bij de voordeur. Laat op die manier zien dat u een bijdrage levert aan deze bijzondere avond en zet uw dierbare in het licht. Wat een prachtig gezicht moet het zijn om tijdens de Lichtjesavond een prachtig lint van lichtjes door Leerdam te zien gaan.”

“Lichtjes die warmte brengen en hoop tot in de kleinste hoekjes van onze stad. Vele kleine lichtjes die samen een warme deken over de stad leggen, een warme deken van troost.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie