Het GeoFort in Herwijnen
Het GeoFort in Herwijnen

Directeur GeoFort Herwijnen wil in gesprek met minister OCW: negatief resultaat van een ton dreigt

Algemeen 393 keer gelezen

HERWIJNEN • Directeur Willemijn Simon van Leeuwen, van het GeoFort in Herwijnen, wil in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven. In een brief aan de minister benadrukt Simon van Leeuwen dankbaar te zijn voor de staatssteun die men in 2020 kreeg (400.000 euro), maar roept ze op tot maatwerk bij de totstandkoming van de steun over 2021. In de brief zet ze uiteen hoe het komt dat het GeoFort afstevent op een negatief resultaat van 100.000 euro.

Volgens Simon van Leeuwen is het allereerst onmogelijk geworden om als culturele onderneming de eigen broek op te houden. Het GeoFort is vanaf 2012 onder andere vergaderzalen gaan verhuren om het museum financieel te ondersteunen. In Corona-tijd heeft man nauwelijks inkomsten uit deze tak, maar doordat het normaliter deze inkomstenbron heeft kom het Fort niet in aanmerking voor structurele subsidie. Dit in tegenstelling tot veel overige musea of science centra. 

Regionale verdeling 
Het tweede punt is volgens Simon van Leeuwen dat de Corona-steun in 2021 regionaal is verdeeld. De gemeente West-Betuwe bepaalt hoe het verkregen geld wordt verdeeld en kan dus voor andere prioriteiten kiezen.

In zijn totaliteit is het GeoFort gelukt om bijna 100.000 euro bij elkaar te sprokkelen via diverse fondsen, maar dat haalt het bij lange na niet bij de 400.000 euro die men vorig jaar kreeg. De reden dat het negatieve resultaat niet nog hoger is geworden over het afgelopen jaar zit hem in het feit dat men in de zomer van 2020 afscheid heeft genomen van veel personeel.

Historische collectie 
Het feit dat het GeoFort op de toekomst is gericht in plaats van op het verleden (zoals veel musea) , is in dit geval ook een nadeel. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet een museum beschikken over een ‘belangrijke historische collectie’. Een dergelijke collectie heeft het GeoFort niet.

Willemijn Simon van Leeuwen benadrukt dat ze niet enkel in gesprek wil met de minister van OCW over het GeoFort. Ze wil een structurele oplossing voor alle ondernemingen binnen de culturele sector die in hetzelfde schuitje zitten. 

“Ik wil verder kijken dan enkel oplossingen voor de korte termijn”, legt ze uit. “De kans is groot dat corona op een bepaalde manier onder ons blijft en we kunnen niet elke keer afhankelijk zijn van ad hoc maatregelen. Ik snap dat het voor de overheid lastig is om voor iedereen passende maartregelen te bieden, maar onderneming zoals wij moeten weten waar we de komende jaren rekening mee moeten houden. Alleen dan kunnen we ook weer plannen voor de lange termijn maken.” 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Workshop creatieve natuurfotografie bij Natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden Algemeen 24 mrt., 09:44
Afbeelding
Oranjevereniging Zijderveld bestaat 75 jaar en heeft volop activiteiten gepland Algemeen 23 mrt., 14:52
Afbeelding
Tegenvallende opschoondag in Hoef en Haag: 'Laten we niet hopen dat het de mensen minder interesseert' Algemeen 23 mrt., 13:00