Lidy van Loon (r) met dochter Ashley Zuyderwijk op het BSO-speelveld.
Lidy van Loon (r) met dochter Ashley Zuyderwijk op het BSO-speelveld. Foto: @Levien Vermeer

Nieuwe BSO in Leerdam biedt kunst- en cultuureducatie

Algemeen 1.277 keer gelezen

LEERDAM • Lidy van Loon en dochter Ashley Zuyderwijk starten in Leerdam een bijzondere BSO: Little Stars.

Vanaf begin volgend jaar zijn kinderen van 4 tot 13 jaar welkom in de Molenzaal van Cultuur- en Partycentrum Het Dak in Leerdam. De naam Little Stars is een hint naar hoe ze zich onderscheiden in het BSO-veld. 

Lidy vertelt: “Vanuit ons gastouderbureau merkten we dat er op het vlak van kinderopvang een kans gemist wordt wat betreft kunst- en cultuureducatie. Op de basisschool is er vaak geen tijd voor, of de leerkracht voelt zich niet capabel genoeg.”

De rol van kunst en cultuur voor de ontwikkeling van het kind wordt onderschat, vindt ook haar dochter. “Zelf heb ik bijvoorbeeld veel baat gehad bij musiceren”, legt Ashley uit. “Ik heb gitaar-, piano- en drumles gehad, en ik zing. Daardoor heb ik geleerd mijn emoties te uiten. Als je je dat eigen kunt maken op jonge leeftijd heb je daar in je latere leven profijt van. Bijvoorbeeld om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Maar ook door respect op te brengen voor anderen en hun eigenheid, door goed te kunnen samenwerken en communiceren.”

Lidy vult aan: “Met sport werkt het ook zo. Als je in staat bent op die manier je emoties te uiten en reguleren, dan heb je geen negatieve uitlaatklep nodig.”

Ideale locatie
Wat dat betreft is de locatie ideaal. De Molenzaal van het Dak heeft openslaande deuren naar een volledig omheind buitenveld, en de kinderboerderij is even verderop. “Het wordt geen extra school bovenop de school”, vervolgt Lidy. “De kinderen leren spelenderwijs en we hopen ze veel mee te kunnen geven, waarbij het plezier altijd voorop staat. Want we zullen het kind wel stimuleren, maar nooit dwingen om mee te doen.”

Ashley voegt daar lachend aan toe: “Kinderen slurpen energie, maar ze geven ook veel energie. Ons motto is: leren, creëren en inspireren. Het hoogst haalbare in elk kind naar boven laten komen, daar gaan we voor.” 

Haar moeder  werkte eerder met verstandelijke gehandicapte kinderen. “Hun ontwikkeling staat stil, maar bij gezonde kinderen gaat die door, en dat vind ik erg leuk om mee te maken.”

Positieve insteek
Naast Lidy worden er nog twee pedagogisch medewerkers aangenomen, zegt ze. “BSO Little Stars heeft een twee paar ogen- en orenbeleid, dus op een verticale groep van tien tot maximaal tweeëntwintig kinderen van 4 tot 13 jaar staan twee pedagogisch medewerkers.” Elke dag wordt een activiteit aangeboden, verzorgd door een extern aangetrokken workshop-docent.

Terwijl de dames rondlopen in de Molenzaal zien ze de inrichting al helemaal voor zich. “We kunnen samen met de kinderen aan tafel wat eten en drinken, maar er komen ook zitzakken. Verder maken we verschillende hoekjes, om bijvoorbeeld te lezen, te bouwen, of te chillen.” 

Naast sport en spel zijn er plannen voor onder andere dans, muziek, zang, theater, schilderen en tekenen, fotografie, taarten versieren en misschien zelfs circus.

Lidy benadrukt dat iedere BSO zijn eigen kwaliteiten heeft, maar dat Little Stars zich met een aanbod op cultureel- kunstzinnig vlak wil onderscheiden. 

“Bovendien komen we hiermee minder draagkrachtige ouders tegemoet. Individuele kunst- en cultuurlessen of activiteiten voor elk kind zijn niet altijd op te brengen. Bij ons worden alle kinderen elke dag met kunst en cultuur in aanraking gebracht tegen een betaalbaar tarief.”

De ouders krijgen een maandrooster waarop ze kunnen zien welke activiteit wanneer aangeboden wordt. “We werken met een positieve insteek”, wil Ashley nog kwijt. “Voor ons kan een kind niet iets ‘fout’ tekenen bijvoorbeeld. Dan kijken we ernaar als ‘verrassing’, en stimuleren het kind er toch iets moois van te maken, iets unieks. Het gaat er niet om hoe goed je het doet, maar om de creatie van iets uit niets.”

BSO Little Stars start in januari 2022. Er zijn informatieavonden op 18 november en 9 december om 19:00 uur in Het Dak in Leerdam. Meer informatie: www.kinderopvanglittlestars.nl.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jong en oud doet mee aan gymuitvoering GVM in Meerkerk Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Henk en Adrie Wesker zijn samen 90 jaar vrijwilliger van het Rode Kruis, maar doen noodgedwongen een stap terug Algemeen gisteren
Afbeelding
Agrarische werkgroep maakt positieve vorderingen in stikstofdossier; nog altijd behoefte aan duidelijkheid vanuit Rijk Algemeen 8 feb, 10:21