Frans is al 80 jaar actief in de bloemen en hij is voorlopig niet van plan om te stoppen.
Frans is al 80 jaar actief in de bloemen en hij is voorlopig niet van plan om te stoppen. Foto: Mimi van Rossem

Oudste ondernemer van Leerdam nog iedere dag actief

Algemeen 3.404 keer gelezen

LEERDAM • Eén ding weet bloemist Frans Verhoeks zeker: Hij is met zijn 94 jaar de oudste ondernemer van Leerdam die nog dagelijks in zijn winkel aan het werk is. 

Niet alleen zijn hoge leeftijd maakt dit bijzonder, ook dat Verhoeks dit jaar 80 jaar als bloemist werkt is bijzonder te noemen. Verhoeks merkte hierover op: “Waar word je nog geholpen door een man van 94 jaar? Klanten vragen wel eens: ‘Goh ben je er nog steeds?’.

Terugblikkend op 80 jaar werken in de bloemenwinkel vertelt Verhoeks dat hij als 14-jarige bij zijn vader in de zaak aan de Vlietskant is begonnen. Ook heeft hij samen met zijn broer Piet nog een aantal jaren in de zaak aan de Vlietskant gewerkt. Maar in 1965 kocht hij het pand aan het Meentplein om daar op 13 oktober in hetzelfde jaar zijn eigen bloemenwinkel te beginnen. 

Bakfiets
Vanaf het begin vond Verhoeks dit mooi werk. In de begin jaren moest hij een paar keer per week om 4:00 uur uit zijn bed om naar de veilingen in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk te gaan. Want bloemen moeten vers zijn als de klant ze koopt. Wat hij het leukste vond?

Verhoeks antwoordt: “De tijd dat ik door de weeks nog met de bakfiets door de straten ging. Mensen zochten dan bloemen uit en vrijdagsavonds ging ik bij de klanten langs om af te rekenen. Daarmee begon ik om middags om 17:00 uur en ik kwam vaak pas rond 22:00 uur thuis. Soms had ik wel 1400 gulden geïnd. Want ja toen hadden we nog guldens hoor.” 

Maar wat Verhoeks ook erg leuk vindt, is het maken van bloemstukjes. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij nog dagelijks de mooiste orchideeënstukjes. Deze bloemen vindt hij erg mooi. Tijdens het gesprek laat Frans zien hoe hij deze stukjes maakt. Met de kerst doet Frans er dan wat kerstgroen en een glimmende bal tussen. 

Olympische Spelen
Naast het runnen van de bloemenzaak was Verhoeks in de jaren 40 een zeer gedreven hardloper.

Lachend merkt Verhoeks op: “Overdag in de bloemen en ‘s avonds hardlopen. Ik heb wel een doos vol medailles en diploma’s in de kelder staan. Zoveel prijzen won ik. Ik ben zelfs uitgenodigd om in 1956 aan de Olympische Spelen in Melbourne mee te doen. Maar deze werd dat jaar, door de inval van de Sovjet Unie in Hongarije, door Nederland geboycot. Toen was ik zo teleurgesteld, dat ik na al die jaren van hard trainen daar niet naar toe kon, dat ik meteen ben gestopt met de atletieksport.”

Vader op zoon
Ruim twintig jaar geleden heeft Verhoeks de zaak overgedaan aan zijn zoon Piet (65) die inmiddels ook alweer 50 jaar in de winkel werkt. In gesprek met Piet hoor je eigenlijk hetzelfde verhaal als van zijn vader Frans. Ook hij kwam als jongen van 14 jaar in de zaak bij pa werken en ook hij werkt hier nog steeds met veel plezier.

Vader en zoon vinden het contact met de klanten en het werken met bloemen nog steeds erg leuk. Piet merkt op: “Ik weet niet beter. Ook ik ging als 14-jarige al met mijn vader naar de veilingen en ik vind dit nog steeds leuk. Alleen toen corona uitbrak, mochten wij niet meer naar de veiling toe en we moeten nu dus alles digitaal doen. Denk nu niet dat ik nu iedere dag kan uitslapen want ik moet zeker drie keer per week om 6 uur s’ morgens achter de computer zitten om mee te bieden op de veiling. Daarna ga ik tussen 9 en 10 uur naar de veiling toe om de bloemen op te halen.”

Om alles te verduidelijken laat Piet op de computer zien hoe het digitale veiling werkt. Net als zijn vader hoopt ook Piet op zijn 94ste jaar nog in de winkel te staan. “Ik wil sterven in het harnas, net als mijn vader.”

Verhoeks bloemen zijn alleen te koop in de Bloemenzaak aan het Meentplein in Leerdam maar ook bij de MCD in Leerdam en de Plus in Gorinchem.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie