• Bridgen werkt voor de echte liefhebbers bijna verslavend.
• Bridgen werkt voor de echte liefhebbers bijna verslavend. Foto: André Bijl

BridgeClub Leerdam gaat weer van start

Algemeen 896 keer gelezen

LEERDAM • BridgeClub Leerdam begint komende maand aan een nieuw seizoen. Een van de activiteiten die op stapel staat, is de cursus voor starters.

“Zo hopen we nieuwe leden te krijgen”, vertelt bestuurslid Amy Sonneville (72). 

BridgeClub Leerdam is een bloeiende vereniging die de laatste jaren is uitgegroeid tot een club met ongeveer honderd leden. “Het afgelopen jaar zijn er door corona niet zoveel nieuwe leden bijgekomen, maar in de jaren daarvoor zijn we flink gegroeid, onder meer door de cursus die we destijds gaven.” 

De leden komen uit Leerdam en wijde omgeving en zijn gemiddeld zestig jaar of ouder. 

“Veel gepensioneerden die via hun sport contact leggen met andere mensen, maar we hebben ook jongere leden en proberen een verdere verjonging door te voeren.” 

In 2020 bestond de vereniging 75 jaar. De bedoeling was om er een extra feestelijk jaar van te maken. “Maar helaas liep het anders. Door corona konden de geplande activiteiten niet doorgaan. Het is de bedoeling om later dit jaar alsnog aandacht te besteden aan dit jubileum. Door de loyaliteit van onze leden en hun inspiratie zijn we erin geslaagd om – toen het weer een beetje mogelijk was – het bridgen in clubverband weer nieuw leven in te blazen.”

Bijna verslavend
Amy Sonneville is een groot liefhebber van het bridgen. “Het is heel afwisselend. Je zit steeds met andere mensen aan tafel. Bridgen is bijna verslavend. Er zijn mensen die het elke dag spelen: op de club, maar ook thuis. Dat komt ook omdat het een spel is dat je samen speelt. Zo ontstaat sociale interactie en gezelligheid waar mensen veel plezier aan beleven. Het is een denksport en zodoende een prima training voor geheugen en concentratie, logisch denken en samenwerken.”

“Het heeft ook een competitief karakter. Veel bridgers vinden het een uitdaging om zo goed mogelijk te presteren. Maar het leuke is toch dat het (meestal) niet om winnen gaat. Natuurlijk is er competitie, maar het belangrijkste is de ontmoeting: één of meer avonden of middagen het huis uit om andere mensen te zien. Je kunt bridgen tot op hoge leeftijd: ons oudste lid is 99 jaar. Bridgen is bovendien een goedkope sport. Het enige dat je nodig hebt zijn speelkaarten.” 

Zodra het mogelijk was, heeft de vereniging het bridgen in clubverband weer opgepakt. 

“We hebben allerlei maatregelen genomen om ‘coronaveilig’ te kunnen spelen. Het enthousiasme onder de leden was groot. Op dit moment spelen we zomerbridge. Ook dat proberen we zo veilig mogelijk te doen. Daarom hebben we een maximum gesteld aan het aantal deelnemers.”

Activiteiten
Binnenkort start de vereniging met nieuwe activiteiten. Vanaf donderdag 3 september wordt er in de middag gebridged in gebouw De Vogelvriend vanaf 14:30 uur.

“Iedereen die wil spelen, kan zich aanmelden. De kosten bedragen 2,50 euro per keer, inclusief koffie of thee. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de club, aanmelding gebeurt in principe per paar.” 

Vanaf maandagavond 6 september start voor de leden van BridgeClub Leerdam de clubcompetitie in Het Dak. 

Op 6 oktober begint de cursus ‘Bridge voor starters’. “Deze cursus van tien lessen wordt op woensdagavonden gegeven in De Vogelvriend. De kosten bedragen 70,00 euro per deelnemer inclusief lesmateriaal. Bovendien zijn cursisten een jaar lid van de club en kunnen ze na de cursus onder begeleiding spelen op de clubavonden. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden ongeacht hun niveau. “Wel adviseren we ze om deel te nemen aan de cursus om zo de beginselen van de sport te leren kennen.” 

BridgeClub Leerdam gaat ervan uit dat de deelnemers aan de activiteiten zijn gevaccineerd. Ook het aantonen van een negatieve PCR test van hooguit 48 uur oud, wordt geaccepteerd. “Zo willen we er voor zorgen dat onze leden zo goed mogelijk beschermd zijn tegen besmetting met corona”, zegt Sonneville. 

Aanmelden voor de cursus kan via ncvandijk@gmail.com. Wie meer wil weten over de club kan mailen naar bridge.leerdam@hotmail.com of bellen met Tineke de Haan: 0345-631234 of Amy Sonneville: 06-27055138.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Impressie van het 'nieuwe' gemeentehuis in Leerdam.
Verbouwing gemeentehuis in Leerdam gaat door, ondanks verhitte discussie over opgelopen kosten Nieuws gisteren
• Doop en eerste vaart E-Liniepont.
Nieuwe elektrische fiets- en voetveer in gebruik genomen: eerste vaart met e-Liniepont fotoserie 29 apr, 12:30
• De winnende teams. Achteraan Joop van Montfoort, John Boekelman, René Middag en Kees Bel.
Hobbitstee, El Boukhari en Mozaiek winnaars van 75ste editie Leerdams schoolvoetbal Sport 29 apr, 10:54

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden