• Janny Jansen van Afternet bij de nieuwe collectie televisies van Loewe.
• Janny Jansen van Afternet bij de nieuwe collectie televisies van Loewe. Foto: Mimi van Rossem

Oproep Leerdamse ondernemers: ‘’blijf lokaal kopen, ook na lockdown

Algemeen 517 keer gelezen

LEERDAM • ‘Blijf lokaal kopen’. Deze oproep doen ondernemers ook nu de lockdown is opgeheven. Want het blijft belangrijk dat mensen lokaal winkelen.

Ondernemers laten weten dat lokaal winkelen belangrijk is om een levendig winkelcentrum en een ruim aanbod van winkels te behouden. Ook Janny Jansen, mede eigenaar van elektronicawinkel Afternet, benadrukt nog maar eens dat lokaal winkelen veel voordelen heeft voor zowel de ondernemer, de klant en het centrum van Leerdam. 

“Mensen moeten niet klakkeloos alles op internet kopen. Als men gewoon in de eigen plaats winkelt, krijg en houd je een levendige binnenstad. Maar dit is niet de enige reden waarom er lokaal gewinkeld zou moeten kopen. Want wie een winkel binnenloopt, kan zien, voelen en beleven wat er gekocht wordt. Ook krijgt een klant uitgebreid uitleg over een product en is de service die de lokale ondernemer biedt veel hoger dan bij webwinkels. Ook als er iets mis is met een gekocht artikel wordt je gelijk en beter geholpen.”

“Een lokale ondernemer biedt sowieso meer service dan een webwinkel of groot concern.” 

Stadsmanager Tinja van Zanten vult aan: “Winkelen in eigen stad maakt het centrum een stuk gezelliger. Zeker nu alle horeca weer open is en er overal terrassen zijn waar de mensen iets kunnen drinken of eten. Doordat nu ook de toeristenstroom weer op gang komt en de haven vol ligt met plezierjachten is het erg gezellig in Leerdam.”

Service aan huis
Terugkijkend op de totale lockdown, toen alle winkels dicht moesten, vertelt Janny dat bij Afternet de servicemonteurs gewoon aan het werk waren en er van alles uit de kast is gehaald om de klanten zo goed als kon toch te helpen.

“De monteurs hadden het tijdens de lockdown razend druk om iedereen te kunnen helpen. We verleenden veel meer service thuis. Als we een telefoontje van een klant kregen dat bijvoorbeeld de wasmachine stuk was, ging één van onze monteurs eerst kijken wat er aan de hand was. Als het apparaat echt niet kon worden gerepareerd, kreeg de klant advies over een ander apparaat en mocht het nieuwe apparaat thuis een week uitproberen. Dat is een service die wij wel, en een grote keten niet biedt.”

“Ook hebben wij tijdens de lockdown een nieuw merk televisies geïntroduceerd. Sinds kort verkopen wij televisies van het gerenommeerde merk Loewe. Deze televisies zijn zeer compleet, hebben een strak design en je hebt er geen losse soundbalk bij nodig omdat deze al is ingebouwd.” 

Janny is blij dat alle winkels weer gewoon open zijn. Op een gegeven moment mocht er wel op afspraak worden gewinkeld, maar dat werkte niet volgens haar. 

“Wij merkten dat mensen liever niet op afspraak kwamen winkelen omdat ze dachten dat ze dan verplicht iets moesten kopen. Of althans dat voelden zij zo. Hoewel wij steeds weer benadrukten dat dat niet het geval was, merkten wij toch dat de mensen liever geen afspraak maakten. Toen de zaak weer echt open mocht, was er wel een inhaalslag voor de kleinere producten zoals snoertjes en dergelijke.”

Klantenbinding
Tinja merkt tot slot op dat het leuke van lokaal winkelen ook is dat de ondernemer zijn klant kent.

“Klantenbinding is erg belangrijk dat merk je ook in het geval van Afternet waar ze mooie koffiemachines verkopen. Hier lopen de klanten gewoon binnen voor een kopje koffie en een praatje. Dat vind je in een grote stad niet hoor. Ik vind Leerdam een echte beleefstad. Dit komt mede doordat er voornamelijk zelfstandige ondernemers gehuisvest zijn die hun klanten bij naam kennen en andersom. Je koopt niet bij Afternet, maar bij Janny.”

“En als je een winkel of terras oploopt word je bij je naam aangesproken en vaak weet de horecaman ook wat je het liefst drinkt of eet. Ik ben blij dat het loopje naar de stad er weer is. Ook tijdens de wekelijkse markt is dit merkbaar. De mensen komen weer als vanouds naar de stad.” 

Natuurlijk hopen Janny en Tinja dat alles snel weer als vanouds is en er ook weer evenementen van start kunnen gaan. Beiden verheugen zich al op een gezellige braderie in de stad.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden