• Opruimen van drugsafval bij Hoenzadriel (2017).
• Opruimen van drugsafval bij Hoenzadriel (2017). Foto: Bart Meesters

Provincie vergoedt opruimen drugsafval bij particulieren

Algemeen 321 keer gelezen

REGIO • De provincie Gelderland gaat voortaan het opruimen van drugsafval dat gedumpt is op particuliere terreinen helemaal vergoeden. Tot nu toe werd de helft van de kosten betaald.

Woensdag was er op het provinciehuis een bijeenkomst over het tegengaan van drugscriminaliteit in het buitengebied. Zevenenzeventig betrokkenen ondertekenden de Agenda Veilig Buitengebied. 

Vakantieparken en buitengebied
De provinciale politiek maakt zich zorgen over mogelijke criminele handelingen op vakantieparken, het platteland en natuurgebieden. Gedeputeerde Staten wenste in 2017 een verbeterd toezicht. Daarna zijn de politie, gemeenten, terreinbeheerders en grondeigenaren beter gaan samenwerken. Zo moet de veiligheid in het buitengebied gewaarborgd blijven. Vooral het delen van informatie moet het 'groene Gelderland' veiliger gaan maken.   

Boeren
Met name boeren krijgen vaak met drugscriminaliteit te maken in de vorm van dumpingen. Daar werd woensdag over gediscussieerd. Zijn de agrariërs open genoeg, bagatelliseren ze het probleem niet? Annemarie Dubbink, van de Plattelandsjongeren Gelderland, weet de oplossing: "Stuur geen ambtenaar op de boer af. Maar een mens die hun taal spreekt.''    

Subsidie
Tijdens de bijeenkomst maakte gedeputeerde Peter van 't Hoog bekend dat het opruimen van drugsafval bij Gelderse particulieren volledig wordt gesubsidieerd. Nu betaalt de provincie voor de helft mee aan het opruimen van restanten van chemische drugs. In het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken dat de subsidie voor het opruimen van drugsafval bij particulieren wordt verhoogd.

Van 't Hoog: "Ik ben blij dat met deze maatregel de gewone burger niet opdraait voor het gevaarlijke, milieuvervuilende afval wordt achtergelaten door criminelen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Inwoners mogen weten dat we als overheid zoveel mogelijk naast ze staan, ook in dit soort situaties."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Doop en eerste vaart E-Liniepont.
Nieuwe elektrische fiets- en voetveer in gebruik genomen: eerste vaart met e-Liniepont fotoserie gisteren
• De winnende teams. Achteraan Joop van Montfoort, John Boekelman, René Middag en Kees Bel.
Hobbitstee, El Boukhari en Mozaiek winnaars van 75ste editie Leerdams schoolvoetbal Sport 29 apr, 10:54
• De dag werd geopend met een dans door in oranje gestoken schoolmeisjes.
Hoef en Haag kleurt oranje op Koningsdag fotoserie 28 apr, 13:48

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden