• Het defilé is een van de hoogtepunten van de Glasstadmars.
• Het defilé is een van de hoogtepunten van de Glasstadmars. Foto: Nico van Ganzewinkel

'Glasstadmars ijzersterk concept'

Algemeen 602 keer gelezen

LEERDAM • De Glasstadmars wordt zaterdag 25 mei voor de 74e keer gehouden. Voorzitter Henk van 't Pad kan niet wachten tot het zover is.

"Het is vreselijk leuk om de mars te organiseren, het is ieder jaar weer een uitdaging." Van 't Pad trad in 2006 toe tot de stichting die deze eendaagse wandeltocht organiseert. "Ik stopte als wethouder en kreeg tijd voor andere dingen. Ik werd gevraagd voor het bestuur en heb meteen 'ja' gezegd."

Hoogtijdagen
De Glasstadmars werd direct na de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gehouden. De tocht werd destijds georganiseerd door de Oranje Garde. Volgens Van 't Pad is er in de loop der jaren veel veranderd.

"In de hoogtijdagen deden er 12.000 wandelaars mee, waaronder veel militairen en wandelgroepen. Dat kan ik me nog herinneren uit de tijd toen ik zelf als scholier meeliep. In de loop der jaren is het aantal deelnemers minder geworden. Tegenwoordig zitten we tussen de 2.000 en 3.000 wandelaars."

Minder groepen
Het grootste verschil met vroeger is dat er nu minder groepen meedoen. "Het percentage individuele lopers neemt toe, dat beeld past bij deze tijd. Veel deelnemers komen van buiten Leerdam. Vaak zijn dat de echte liefhebbers die naar hartenlust genieten van de prachtige omgeving."

"Daarnaast zien veel wandelaars de Glasstadmars als een mooie training voor de Vierdaagse van Apeldoorn of Nijmegen. Die lopen hier vooral de 40 of 50 kilometer."

Scholen
Volgens Henk van 't Pad is de Glasstadmars nog altijd een begrip in Leerdam. "Bijna alle plaatselijke scholen doen mee. Daarnaast wordt die dag de Glasstad jaarmarkt gehouden, zodat het altijd weer een feestelijke dag is."

Het is voor de Stichting Glasstadmars Leerdam elk jaar weer een hele klus om de organisatie in goede banen te leiden. "Daarom zijn we vreselijk blij met de inzet van al die tientallen vrijwilligers die ons helpen tijdens de inschrijving, als verkeersregelaar en wat er verder maar te doen is."

"Zonder hun hulp zou de Glasstadmars niet gehouden kunnen worden", zegt Van 't Pad die benadrukt dat de organisatie blij is met nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden.

Defilé
Net als in voorgaande jaren gaan bij de 74e editie de lange afstandlopers in alle vroegte van start. In de loop van de morgen vertrekken de lopers van de andere afstanden, groepen en individuele lopers die meedoen aan het defilé beginnen om 13:00 uur aan de tocht.

Nieuw is de aanlooproute van Leerdam Sport naar het centrum. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen, wordt gekozen voor de Patrimoniumstraat.

Jubileumeditie
Inmiddels wordt ook al gekeken naar de toekomst. "Volgend jaar organiseren we de 75e Glasstadmars. Voor die jubileumeditie willen we wat extra's doen."

"En we kijken verder. De individualisering zorgt ervoor dat er steeds minder groepen meedoen. Zolang de Leerdamse scholen meelopen, hebben we een ijzersterk concept, maar we denken er toch over na hoe we zo goed mogelijk op dergelijke ontwikkelingen in kunnen spelen. Voorlopig richten we ons op 25 mei. Ik kijk er nu al naar uit."

q www.glasstadmars.nl

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
De Vrijstad met trots in de Lekker 500: “ik wil niet vastzitten aan een menu" Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Leerdamse Yosca Kips (25) maakt documentaire over de negatieve impact van social media: 'Zijn leven stond compleet stil' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Wethouder Kees Bel over het Integrale Zorgakkoord: 'Droom dat we meer naar elkaar omkijken' Nieuws 29 nov., 10:19