• Co uit Hagestein draait soepballetjes.
• Co uit Hagestein draait soepballetjes. Foto: Astrid Pel

Op bezoek bij Samen (leren) koken in De Prenter in Vianen: 'Alleen koken is niet zo gezellig'

Algemeen 955 keer gelezen

VIANEN • Eenpitters uit Vianen kunnen ongeveer elke maand terecht in De Prenter bij de activiteit 'Samen (leren) koken'. Deelnemers hebben lol in de keuken. Aan tafel is er vervolgens ruimte voor mooie gesprekken. Het initiatief kreeg donderdag een cheque van 500 euro van de Rabobank. 

Het idee van samen koken en samen eten voor alleenstaanden, komt van Martin Hendericks. Na een periode van 7 maanden tussen hoop en vrees vanwege lymfklierkanker, kon hij afgelopen donderdag voor het eerst weer mee-eten. Hij was er meteen getuige van dat de Rabobank een cheque van 500 euro overhandigde om dit initiatief te steunen.

Dit keer staan er drie maaltijdsoepen op het menu. Er worden drie kookteams gemaakt en zestien personen storten zich op het maken van pastinaak-, groenten- en zoete aardappelsoep met verschillende bijgerechten zoals scones en een salade. Yvette Willemse houdt de administratie voor de activiteit bij. "Er zijn echt veel mensen in Vianen die eenzaam zijn en bijna altijd alleen eten'', vertelt ze. Joke van Iperen komt erbij staan en zegt: "Na 7,5 jaar ben ik eindelijk weer zelf vlees gaan braden. Daar had ik nooit zin in, maar door deze avonden ben ik daar toch weer mee begonnen." Yvette lacht. "Kijk, daar doe je het voor. Mensen krijgen weer plezier in koken en eten."

Laten sloffen
In de keuken staat alles al keurig klaar en pakt iedereen zijn of haar rol. Dicky Lith snijdt selderij, courgette en wortel. Ze vertelt: "Als ik alleen eet, is dat vaak hutspot, spruitjes of boerenkool. Een halfjaar lang na het verlies van mijn man, heb ik het eten echt laten sloffen. Van mijn kinderen kreeg ik daarom een beetje op mijn duvel. Maar ja, het is niet zo gezellig om alleen te koken en te eten. Daarom is dit zo leuk. Je kookt en eet weer eens wat anders."

In de keuken manoeuvreert iedereen voorzichtig langs elkaar met keukenmessen, pannetjes en slabakken. Mien den Iseger is druk met het maken van scones en bekwaamt zich in het werken met de staafmixer. Eerst maakt ze het deeg voor de scones en daarna de slagroom. Ondertussen heeft ze veel pret met anderen. Zoveel pret, dat vrijwillige kok John Theune, even moet ingrijpen. "Is ze nou slagroom aan het kloppen met deeghaken", vraagt hij en hij komt haar te hulp als de slagroom dood dreigt te slaan tot groot vermaak van de anderen. John werd 1,5 jaar geleden door Martin gevraagd om mee te helpen op deze kookavonden. Hij geniet er zichtbaar van iedereen zo bezig te zien. "De verhalen van de mensen en de vrolijke gezichten. Daar doe ik het voor", vertelt John. Daarna brult hij door de keuken: "De eieren kunnen eruit!"

Soepballetjes
Co uit Hagestein draait ballen voor in de soep. Een stuk of 60 moeten het er zijn. "Ik moest het overnieuw doen, want ik had ze te klein gemaakt", lacht hij. Ondertussen nipt hij aan een glaasje rode wijn.. Naast hem staat Margreet Moergastel. Zij is nu vijf jaar zonder man. "Zondag is een kleredag", vindt ze. "Die moet je echt doorkomen. In het begin ben ik heel erg afgevallen. Mijn zoons kwamen af en toe eten brengen. Nu gaat het wel beter."

Op een plank is Co Klijn groente aan het snijden. Elke maand leert hij hier wat nieuws te koken. Als hij alleen eet, eet hij voornamelijk "makkelijke hapjes" en drie keer in de week "iets met lof of boerenkool". Joke van Rijswijk herkent dit. "Ja, ik ga ook elke week een visje halen bij Bram en een kippetje bij de kraam. Lekker toch? En makkelijk." Co vult aan: "Als ik boerenkool maak, vries ik de rest in."

Als alles staat te pruttelen in de keuken, vertelt Harriet binnen op de bank, dat ze nu drie jaar alleen is, maar nog steeds altijd probeert van het eten iets gezelligs te maken. Zo eet ze nooit met het bord op schoot. Altijd dekt ze voor zichzelf de tafel. "Ook in mijn eentje wil ik het gezellig hebben", zegt ze. Dat oogst bewondering bij haar tafelgenoten. "Ik heb het vaak al op tijdens het koken door snoepen uit de pan", zegt Joke. "Of ik zit met het bord op schoot voor de tv."

Het eten smaakt goed en de maaltijd wordt afgesloten met koffie en appelgebak met de door kok John geredde slagroom. Over een maand is er weer een 'Samen leren koken'-bijeenkomst en die is al helemaal vol.

Astrid Pel

• Martin Hendericks kan er donderdag voor het eerst weer bij zijn.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden