• Lourens van Bruchem van de SGP (l.) en Ed Goossens van Dorpsbelangen tijdens de presentatie van het coalitieakkoord.
• Lourens van Bruchem van de SGP (l.) en Ed Goossens van Dorpsbelangen tijdens de presentatie van het coalitieakkoord. Foto: Dick Aanen

Geen zondagsopenstelling in West Betuwe

Algemeen 962 keer gelezen

WEST BETUWE • Er komt de komende jaren in West Betuwe geen verruiming van de zondagsopenstelling van winkels. Dat is één de belangrijkste uitkomsten uit de coalitiebesprekingen tussen Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. 

In het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord wordt wel een onderzoek aangekondigd naar de Winkeltijdenverordening. Maar de uitkomsten zullen niet eerder dan 2021 worden bekendgemaakt. 

Met dit 'compromis' heeft de SGP zijn aandeel in de coalitie-onderhandelingen optimaal weten te verzilveren. De SGP schoof pas na het Nieuwjaar aan bij de onderhandelingen, nadat CDA en GroenLinks waren vanwege het standpunt over de windmolens waren afgehaakt. De zondagsopenstelling is niet langer een vrije kwestie. 

Dat zal best even slikken zijn geweest voor Dorpsbelangen, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Deze partij had in het verkiezingsprogramma aangedrongen op een experiment met zes tot twaalf (extra) koopzondagen. Onderhandelaar en beoogd wethouder Ed Goossens: "We hadden liever gezien dat ons experiment was doorgegaan. Maar daarvoor heb je wel meerdere partijen nodig. Dat kan Dorpsbelangen niet alleen bepalen. Op het moment dat de SGP opnieuw aan tafel komt, dan weet je dat je vroeg of laat concessies moet doen. Voor ons is het altijd wel een bespreekpunt geweest en nooit een breekpunt."

Akkoord op hoofdlijnen
Het gepresenteerde coalitieakkoord met als titel 'Samen Bouwen' bevat geen spectaculaire koerswijziging. Het is een akkoord op hoofdlijnen. Op basis van het zogenaamde Bidbook, maar ook aan de hand van dorpsplannen en het (Lingewaalse) Manifest zijn vier kernpunten benoemd: samen met de samenleving, dienstverlening dichtbij en op maat, energieneutraal in 2030 en een aantrekkelijk vestigingssklimaat voor bedrijven. Er is nadrukkelijk aandacht voor behoud van de leefbaarheid van de kernen en de kwaliteit van de directe woon- en werkomgeving. Daarnaast wil de coalitie gehoord geven aan een roep om kleinschalige woningbouwprojecten. 

De coalitie steunt op een kleine meerderheid in de raad (16 van de 31 raadszetels). Goossens benadrukte donderdag dat het nieuwe college veel ruimte wil geven aan debat met en ideeën vanuit de gemeenteraad. "Daarbij past geen dichtgetimmerd coalitieakkoord, maar een akkoord op hoofdlijnen met daarin voor de belangrijkste thema's vastgelegde strip op de horizon.....Wij geloven in de kracht van inwoners. Zij weten het beste wat zij willen voor hun kern. Een akkoord op hoofdlijnen ondersteunt dit uitgesproken vertrouwen. We willen hiermee zoveel mogelijk maatwerk per kern leveren." 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden