Monique van den Broek (links) en Nelleke Manschot willen het vrijwilligerswerk nog meer op de kaart zetten.
Monique van den Broek (links) en Nelleke Manschot willen het vrijwilligerswerk nog meer op de kaart zetten. Foto: André Bijl

DoeDag Kennismaking met vrijwilligerswerk

Algemeen 403 keer gelezen

REGIO • "Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Tijdens Leerdam & Zederik Doet willen we laten zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn."

Het evenement wordt gehouden op zaterdag 13 oktober. "Iedereen moet er bij zijn. Het wordt een heel gezellige dag." Lenneke Manschot - vrijwilligersadviseur van Samen Doen - en Monique van den Broek, vrijwilligerscoördinator van ASVZ, maken deel uit van een werkgroep die het vrijwilligerswerk in Leerdam en Zederik op de kaart zet. "We willen de inwoners laten zien hoe leuk en belangrijk vrijwilligerswerk is."

DoeDag
Dat gebeurt tijdens de Leerdam en Zederik DoeDag op 13 oktober. "Het lijkt op NL Doet. De volgende editie van dat evenement wordt pas in maart gehouden. We wilden in Leerdam en Zederik graag op korte termijn iets doen. Vandaar dat we deze dag organiseren."

Volgens Lenneke Manschot en Monique van den Broek biedt de DoeDag inwoners een mooie gelegenheid om kennis te maken met het vrijwilligerswerk. "En voor organisaties is het een mooie kans nieuwe vrijwilligers aan zich te binden en allerlei klussen en klusjes te laten doen."

Kleinere klusjes
Daarbij hoeft het niet per se om spectaculaire activiteiten te gaan. "Natuurlijk is het mooi als het buurtcentrum wordt opgeknapt, het verenigingsgebouw wordt schoon gemaakt of de bewoners van een verzorgingshuis een 'verwendag' krijgen aangeboden. Maar kleinere klusjes zijn ook welkom."

"Prachtig als vrijwilligers mensen die eenzaam zijn thuis opzoeken om een praatje te maken, een spelletje te doen, een wandeling te maken of gezellig een kopje koffie te drinken. En ouderen zijn enorm geholpen als de tuin een keer onderhanden wordt genomen of hun schuurtje in de verf wordt gezet."

Contacten
Naast het doen van klusjes staan de onderlinge contacten centraal op 13 oktober. "Vrijwilligers maken kennis met elkaar en organisaties kunnen zich op de kaart zetten." Volgens Manschot en Van den Broek zetten veel mensen zich wekelijks in, maar is dat geen vereiste.

"Niet iedereen wil of kan zich vastleggen. Sommigen vinden het leuk om eenmalig actief te zijn, anderen willen dat een paar keer per jaar doen. Alle hulp is welkom." Want verenigingen, scholen, kerken en instellingen zijn steeds meer aangewezen op de inzet van vrijwilligers.

Belangrijk
"Ze zijn zo belangrijk, we kunnen niet meer zonder", benadrukken Manschot en Van den Broek in koor. "Vrijwilligers zorgen net voor dat beetje extra."

Instellingen en inwoners kunnen tot 20 augustus hun klusjes aanmelden via lmanschot@samendoen.expert. De klussen mogen een dagdeel, maar ook een hele dag duren. Vanaf 24 augustus is het voor vrijwilligers mogelijk zich in te schrijven voor de activiteiten.

"Naast 'gewone' inwoners hopen we dat ook veel bestuurders en raadsleden meedoen. Bedrijven kunnen een klus gebruiken om aan teambuilding te doen."

Lunch
De DoeDag gaat om 9:30 uur van start op het Reilinghplein in Leerdam. Daarna gaan de vrijwilligers aan de slag. Om 12:30 uur staat er een lunch op het Reilinghplein klaar. Zonodig worden voor het vervoer van de vrijwilligers bussen ingezet.

"We vinden het fijn als mensen met elkaar in contact komen. Na het eten gaat iedereen weer aan de slag en rond 16:00 uur sluiten we af met een borrel. Het wordt een prachtige dag", voorspellen Manschot en Van den Broek.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden