• V.l.n.r.: Bas van Wiggen, Quinty van Rees  en Marieke Verkleij.
• V.l.n.r.: Bas van Wiggen, Quinty van Rees en Marieke Verkleij. Foto: Dick Aanen

Op weg naar de Jamboree in West-Virginia

Algemeen 864 keer gelezen

VIANEN • In 2019 nemen drie leden (18+ jaar) van Scouting Batenstein uit Vianen deel aan het grootste Scoutingevenement ter wereld, de World Scout Jamboree.

Dit groots opgezette evenement wordt eens in de vier jaar georganiseerd en zal in 2019 plaatsvinden in West Virginia ('almost heaven') in de Verenigde Staten.

Bas van Wiggen (29) gaat mee als leider van een groep van 36 Nederlandse jeugddeelnemers (14-17 jaar), Quinty van Rees (18) en Marieke Verkleij (23) worden ingedeeld bij het International Service Team.

West-Virginia
Het ooit door countryzanger John Denver bewierookte West-Virginia is een staat in het oosten van de Verenigde Staten met prachtige bergen en wildstromende rivieren. De 24e World Scout Jamboree 2019 wordt gehouden op het Summit Bechtel Reserve, een Jamboreeterrein van 10.000 hectare.

Zo'n veertig tot vijftigduizend jongeren komen volgend jaar naar de Jamboree. Er zijn 1200 Nederlandse jeugddeelnemers. Die zijn verdeeld over ruim dertig troepen van 36 jeugddeelnemers, 18 jongens en 18 meisjes. Op het moment van de jamboree zijn ze tussen de 14 en 17 jaar.

"Alle troepen hebben namen gekregen van Nederlandse lekkernijen", zegt Bas van Wiggen, die één van de vier stafleden is van troep Kletskoppen.

"De jeugddeelnemers in deze troep kenden elkaar tot voor kort nog niet. Dus daarom hebben we al een kennismakingsweekend gehad in het Brabantse Schijndel. Ze werden lekker door elkaar gehusseld. Er waren speeddates en spelletjes. We zijn inmiddels een hecht team en zijn heel erg actief op social media."

Verantwoordelijkheid
Naast het eerste kennismakingsweekend worden tot aan het vertrek naar Amerika nog vier kennismakings- en voorbereidingsweekenden georganiseerd. De jeugddeelnemers volgen tijdens de Jamboree overdag hun eigen programma. Ze nemen deel aan zelfgekozen activiteiten en maken kennis met scouts over de hele wereld.

's Avonds verzamelen de leden van de troep zich weer op hun eigen terrein. Bas: "We proberen de jeugddeelnemers zo goed mogelijk voor te bereiden op hun verblijf in West-Virginia. We dagen ze uit om zelf ideeën aan te dragen. Maar het belangrijkste is dat we ze leren om verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld bij het koken. In het eerste weekend hebben we nog voor de jeugddeelnemers gekookt. Maar voortaan verwachten we dat ze zelf het initiatief nemen. We hoeven maar te kikken en dan gaan we ervan uit dat er spontaan een aantal van hen opstaan om aan de slag te gaan. Zoals een echte scout hoort te doen."

International Service Team
Quinty van Rees en Marieke Verkleij hebben zich na een selectiedag verzekerd van een plekje binnen het International Service Team. "Wij gaan helpen bij het organiseren van de vele programma-onderdelen", zegt Marieke Verkleij.

"Dat is een belangrijke taak. Eén van de vereisten om aan de slag te gaan als IST'er is dat je volledig voor jezelf kunt zorgen. Je moet echt alles zelf regelen: je tent, je eten. Er is geen leiding aanwezig om te zeggen wat je moet doen."

Quinty: "Het leuke is dat je activiteiten gaat doen, die we in Nederland niet doen. Zoals bijvoorbeeld kajakken, duiken of bergbeklimmen."

Bas, Quinty en Marieke vinden het fantastisch om jongeren uit andere landen te ontmoeten. Bas: "De sfeer die er heerst tijdens zo'n jamboree is vergelijkbaar met de Olympische Spelen."

De grondslag van de scouts is wereldwijd overal hetzelfde. Bas: "In alle landen leren we de jongeren dezelfde vaardigheden. Maar ook het belang van samendoen is overal hetzelfde. Alleen heeft scouting zich in elk land weer op een andere manier ontwikkeld."

Quinty: "In Nederland zijn wij qua uniform wat losser. In andere landen gelden bijvoorbeeld nog heel strakke regels, bijvoorbeeld voor wat betreft kniekousen. Dat is de diversiteit van scouting."

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden