• Het evenement trok talloze toeschouwers.
• Het evenement trok talloze toeschouwers. Foto: Rein van der Zee

Dit jaar geen Bric à Brac in het Lingebos

Algemeen 1.597 keer gelezen

VUREN • De kofferbakmarkt Le Bric à Brac in het Lingebos gaat dit jaar niet door. Dat maakte de organisatie vorige week bekend.

"De eisen die door de gemeente aan onze kofferbakmarkt worden gesteld, zijn voor ons niet haalbaar. We doen ons best voor volgend jaar", aldus de organisatie. De afgelopen jaren bleek het evenement – altijd georganiseerd in mei – een doorslaand succes.

Het eerste jaar kwamen er 1.600 toeschouwers op af, vorig jaar waren er circa 6.500 betalende bezoekers en 400 standhouders.

Eisen
Initiatiefnemer Rein van der Zee stelt vast dat het niet mogelijk is om te voldoen aan de extra eisen die de gemeente Lingewaal na vorig jaar stelt. Zo wordt volgens hem onder meer gevraagd om een plan dat - tot tien kilometer van het terrein waar het evenement plaats vindt - de verkeersstromen regelt.

"In de eerste vier jaar is er nooit wat gebeurd, ja: ooit hebben EHBO-ers twee blaren doorgeprikt."

Afrit
Probleem vorig jaar was dat het een tijdlang misliep met het verkeer. Door ongelukken op de A15 werd een afrit afgezet en kwamen bezoekers van de 'verkeerde' kant naar het evenement.

Auto's werden in de berm gezet, landbouwvoertuigen konden moeilijk passeren en bepaalde locaties waren niet bereikbaar. "Maar dat was buiten onze schuld, complete overmacht", zegt Van der Zee.

Jammer
De organisatie ziet geen kans om aan de nieuwe eisen te voldoen en diende daarom geen vergunning in. "Ik wil niemand de Zwarte Piet toespelen, maar het is jammer dat zo'n mooi evenement door de strengere eisen niet door kan gaan."

"Je kunt van ons niet verwachten dat wij een professioneel bureau aantrekken om het verkeer te regelen. Dat kan het KLM Open zich permitteren, maar wij niet."

Stoppen
Van der Zee benadrukt dat het evenement dit jaar in ieder geval niet in het Lingebos wordt gehouden. "En daarna? Wie weet? Misschien komt er ooit ergens een doorstart, misschien is het ook een mooi moment om te stoppen."

In een reactie wijst een gemeentewoordvoerder op de omvang van het evenement. "Na de laatste editie hebben wij met de organisatoren om de tafel gezeten. Het evenement is enorm gegroeid. Daarom is een goed verkeers- en veiligheidsplan noodzakelijk."

"We hebben de organisatie erop gewezen de vergunning tijdig aan te vragen. Ook hebben we aangeboden ze te helpen met deze aanvraag. Zij hebben er voor gekozen om geen aanvraag in te dienen. Ook wij vinden dat jammer, maar kunnen niets anders dan deze keuze respecteren."

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden