Afbeelding

Landwehr: 'Geen extra parkeerplaatsen in binnenstad'

Algemeen 447 keer gelezen

VIANEN • Het is 'utopia' om te denken dat in het centrum van Vianen extra parkeerplekken kunnen worden gecreëerd. Dat zei André Landwehr dinsdagavond tijdens de technische behandeling van het raadsvoorstel tot herinrichting van de Voorstraat. 

Na de herinrichting zijn er in de Voorstraat minder parkeerplekken beschikbaar. De ondernemers zijn van mening dat de gemeente die parkeerplekken moet compenseren in de directe periferie van deze winkelstraat. De gemeente moet volgens voorzitters Dick Barelds (OVV) en Hans de Goeij (BIZ) nu snel met de beloofde parkeernota komen. 

Landwehr herhaalde nog eens dat de parkeermogelijkheden momenteel worden geïnventariseerd door een onafhankelijk bureau. De uitkomsten worden verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar. 

De wethouder herhaalde dat het een absolute illusie is om te denken dat er nog genoeg onbenutte parkeerplekken beschikbaar zouden zijn in Vianen.

Alle mogelijke opties werden naar de prullenbak verwezen. In de buitenstad zijn geen mogelijkheden voor extra parkeerplaatsen, in verband met de afspraken die zijn gemaakt in het kader van Ruimte voor de Lek.

Vervuilde grond
Ook het Hofplein, waar tot enkele jaren geleden nog mocht worden geparkeerd, zal niet opnieuw voor dat doel worden opengesteld. De sanering van de vervuilde grond heeft een miljoen euro gekost. Ook de grond onder de Volvogarage is vervuild. Bij het inbreidingsplan ter hoogte van Voorstraat 94 komen minder parkeerplaatsen, die bovendien exclusief zijn bedoeld voor de nieuwe bewoners.

Ook een extra parkeerdek bij de Lijnbaan is geen optie, volgens Landwehr. "Dat gaat ons 4 tot 6 miljoen euro kosten." En een ondergrondse parkeergarage bij het hertenkamp zal ongetwijfeld 'tot een leger van protesten leiden van de beschermers van de Bambi's en Flappies', zoals Landwehr het uitdrukte. 

"We zullen verder onder ogen moeten zien dat al onze inbreidingsplannen ten koste zullen gaan van de beschikbare ruimte. Ik ga u nu aankondigen dat er minder parkeerplaatsen komen. Als u dat niet wil, laat dan de Voorstraat zoals 'ie is. En staar u niet blind op een parkeernota. Want dat zal alleen maar leiden tot een grote teleurstelling."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden