Afbeelding

Ruim vijfhonderd zienswijzen op herindelingsontwerp Vijfheerenlanden

Algemeen Fusie Vijfheerenlanden 203 keer gelezen

REGIO • Provincie Utrecht heeft ruim vijfhonderd zienswijzen ontvangen op het herindelingsontwerp Vijfheerenlanden, waarvan ruim vierhonderd afkomstig zijn uit gemeente Zederik. Het ontwerp werd in samenspraak met de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik in november vorig jaar opgesteld en lag de afgelopen maanden ter inzage. 

De overvloed aan reacties uit Zederik zal vooral te maken hebben met de provinciekeuze. In Zederik zit de meeste weerstand tegen het voornemen om de nieuwe gemeente te scharen onder provincie Utrecht. 

Provincie Utrecht benadrukt in haar persverklaring echter nog even dat een meerderheid van de gemeenten nu eenmaal een voorkeur heeft voor de provincie Utrecht, "omdat zij vinden dat de Utrechtse regio de beste mogelijkheden biedt voor het realiseren van hun economische en bestuurlijke ambities". En deelt meteen een sneer uit naar provincie Zuid-Holland, die - net als veel mensen in Zederik - vindt dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden onder Zuid-Holland zou moeten vallen.

Utrecht schrijft: "De provincie Zuid-Holland stelt het belang van de regionale samenwerking voorop en gaat daarbij volledig voorbij aan de wens van de meerderheid van de gemeenten. De provincie Utrecht neemt juist wel de argumenten van de meerderheid van gemeenten als uitgangspunt en oordeelt vervolgens, na een zorgvuldige weging van de betrokken belangen, of deze wens kan worden gevolgd." 

De Gedeputeerde Staten - het dagelijks bestuur - van provincie Utrecht buigt zich over de reacties en schrijft op basis hiervan een 'reactienota'. Dit leidt weer tot een ontwerp-herindelingsadvies. Dit advies wordt ter vaststelling aan Provinciale Staten van Utrecht voorgelegd. Het vastgestelde herindelingsadvies wordt aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd en daarna volgt het wetgevingstraject. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2019.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden