• Kasteel Soelen is bijna verkocht. Van links naar rechts: koetshuis, poorthuis en hoofdgebouw.
• Kasteel Soelen is bijna verkocht. Van links naar rechts: koetshuis, poorthuis en hoofdgebouw. Foto: Corien Remijn

Kasteel Soelen in Zoelen bijna verkocht

Nieuws 1.564 keer gelezen

ZOELEN • Sinds 2023 staat kasteel Soelen in Zoelen te koop. Als geheel en in delen. Wat is de stand van zaken nu?

Landgoed Soelen is mateloos populair bij wandelaars uit de regio. Echter, wie een kijkje wil nemen bij het monumentale kasteel binnen de slotgracht, stuit op een bord ‘verboden toegang’. Hier wordt gewoond. 

Foto’s en video’s
Gelukkig kunnen nieuwsgierigen zich nog even laven aan talloze foto’s en video’s van het bijzondere interieur op Funda, want Staatsbosbeheer heeft het complex vorig jaar te koop gezet. Laatste nieuws: nog niet alle gebouwen zijn verkocht.

Het aanbod omvatte aanvankelijk drie appartementen in het witte koetshuis, het kasteel zelf - met vijf appartementen - en een studio met atelier in het poortgebouw. De woningen die in het verleden al zijn verkocht - één in het kasteel en één in het koetshuis - vallen buiten de verkoop, net als de omringende bossen en weilanden.

Geen kerntaak
“Bijna al onze gebouwen hebben een publieksfunctie, maar dit kasteel heeft een woonbestemming. Dat past niet bij onze kerndoelen, dus met pijn in het hart hebben we tot verkoop besloten”, vertelde Menno Brand van Staatbosbeheer bij de start van het proces, in mei 2023.  

De verkoop verloopt via ‘vrijwillige gesloten inschrijving’. Dat wil zeggen dat gegadigden één bod uitbrengen, waarna de verkoper besluit aan wie het pand wordt gegund. Of er komt een nieuwe inschrijvingsronde, zoals ook bij kasteel Soelen al is gebeurd. 

Kasteelheer of -vrouwe
Vorig jaar was het nog mogelijk om kasteelheer of kasteelvrouwe te worden, door te bieden op het hele complex: hoofdgebouw, koetshuis en poortgebouw. Biedingen welkom vanaf 2.450.000 euro. Het hele koetshuis is ook apart aangeboden, met een prijs vanaf 900.000 euro.

Poorthuis verkocht
Inmiddels is één van de woningen in het koetshuis definitief verkocht en is de verkoop van het hoofdgebouw vrijwel rond, aldus makelaar Redres.
Alhoewel de inschrijving voor de huidige biedingsronde vorig jaar november al is gesloten en in januari de gunning naar verwachting rond zou zijn, is er niets bekend gemaakt over kopers en opbrengst.

Navraag bij de makelaar leert dat dat niet alleen te maken heeft met privacy van de betrokkenen, maar ook met het feit dat er nog wat losse eindjes moeten worden opgelost voor de verkoop definitief is.

Nieuwe eigenaar
Alhoewel het hoofdobject - kasteel met poorthuis - zo goed als zeker een nieuwe eigenaar heeft, staat het medio maart nog op Funda en op de site van de makelaar, met een vraagprijs van bijna 1,5 miljoen euro.

Ook nog niet verkocht zijn twee royale appartementen in het Koetshuis, met een vraagprijs van respectievelijk 350.000 euro (K3) en 375.000 euro (K1). De kans voor liefhebbers van monumentaal wonen op een historisch landgoed is dus nog niet helemaal verkeken. Wat na deze inschrijvingsronde nog niet is verkocht, komt waarschijnlijk weer opnieuw in de verkoop.

Uniek inkijkje
Zolang het proces niet is afgerond, bieden de talrijke foto’s en video’s op Funda en redres.nl een uniek inkijkje in het monumentale kasteel met historisch interieur én het iets moderner ogende koetshuis.

Het kasteel zelf maakt indruk met hoge ramen, imposante vensterbanken, massief houten vloeren en panelen met houtsnijwerk op muren en plafonds, zelfs in een badkamer. 

Middeleeuwen

Het huidige gebouw stamt uit 1643, maar heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Van 1845 tot 1974 was het complex voor het laatst in privébezit van één familie, de familie Völcker. 

Vrij snel na de verkoop zijn de gebouwen opgedeeld in appartementen, met behoud van karakteristieke historische kenmerken. Sindsdien is er vooral in het kasteel weinig meer veranderd, dus de panden zullen aan de huidige tijd moeten worden aangepast. 

Hanebalken
Een energielabel is ‘niet beschikbaar’, hanebalken zijn zichtbaar en her en der zitten scheuren in muren. Opsteker voor nieuwe eigenaren: er is ligt wél een glasvezelkabel en het uitzicht is fenomenaal.

Riviertje de Soel
De naam Zoelen of Soelen komt van het vrijwel verdwenen riviertje de Soel. Het eerste ‘huis Soelen’ lag zo’n 500 meter van het huidige complex, op een heuvel (motte) met de naam ‘Aldenhaag’.

Na verwoesting van dat landhuis ontwikkelde een zuidelijker gelegen hofstede op het landgoed zich tot het huidige kasteel, uit 1643. Sinds 1992 is Staatsbosbeheer eigenaar.

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 23 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden