Het Marechausseemuseum is in de afgelopen paar jaar bijna geheel vernieuwd.
Het Marechausseemuseum is in de afgelopen paar jaar bijna geheel vernieuwd. Foto: Rob Zantinge

Nieuwe tentoonstellingen in Marechausseemuseum

Algemeen 107 keer gelezen

BUREN • Het Marechausseemuseum in Buren is in de afgelopen paar jaar bijna volledig vernieuwd. Op de eerste etage van het voormalig Koninklijk Weeshuis begint het verhaal van de Marechaussee met de nieuwe tentoonstelling ‘De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is’. In ‘De Gouden Kamer’ zijn de schatten uit de collectie bijeengebracht in een bijzondere ambiance. Beide tentoonstellingen zijn te zien vanaf zaterdag 11 december.

In de tentoonstelling maken de bezoekers kennis met de krijgsmacht in de breedste zin van het woord. Van organisatiestructuur tot kosten, zowel letterlijk als figuurlijk, en van missies tot nationale inzet.

Film
Een wandvullende film neemt het publiek mee door de dagelijkse werkzaamheden van hen die zich inzetten voor onze vrede en veiligheid. Stap in de wereld van de krijgsmacht en maak kennis met de mensen in het uniform. Acht militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee vertellen openhartig over hun werk, de positieve maar ook zware kanten ervan, de keuzes die zij maken, dilemma’s die ze tegenkomen en de invloed van hun bijzondere werk op hun persoonlijk leven.

24 uur per dag
Werken bij de krijgsmacht is geen gewone loopbaan en kan langdurige gevolgen hebben op het persoonlijk welzijn van militairen én hun omgeving. Het leidt niet zelden tot een vorm van PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom. Het is bijzonder werk, onder hoge druk, waarbij militairen in het uiterste geval bereid zijn met hun leven betalen. Ook dát is in de tentoonstelling te zien. Dat het werk aan de andere kant ook veel voldoening geeft, is te beluisteren in de interviews met militairen uit alle krijgsmachtdelen.

De Gouden Kamer
Op de begane grond van het museum is een unieke zaal ingericht: de Gouden Kamer. Hier komt al het moois uit de collectie bijeen; van schilderijen tot onderscheidingen, van gedenkborden tot zilverwerk en van uniformen tot fraai bewerkte krissen. De zaal is te bezoeken, maar kan ook gehuurd worden voor vergaderingen, recepties of zelfs diners in een bijzondere ambiance, in het grootste monumentale pand van de stad Buren. Boven de ovalen, op maat gemaakte vitrinetafel hangt hét pronkstuk van het museum: een speciaal ontworpen kroonluchter vol bijzondere objecten.

De Gouden Kamer biedt het museum de gelegenheid een groter deel van de collectie te laten zien dan normaal mogelijk is. 

Kijk voor meer informatie over activiteiten en tentoonstellingen op www.marechausseemuseum.nl.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie