Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>• Voormalig wethouder Tirtsa Kamstra voor de klas.</p>

• Voormalig wethouder Tirtsa Kamstra voor de klas.

(Foto: Aangeleverd)

Aandacht voor ‘jonge mantelzorg’ op De Joost, Het Heerenlanden en Oosterlicht College

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Voormalig wethouder Tirtsa Kamstra introduceerde vorige week maandag de film What if… op De Joost- in Leerdam. Een film over jonge mantelzorg. 

“Wat is jonge mantelzorg?” vroeg de wethouder. “Dat is zorgen voor een familielid thuis”, antwoordde een leerling. “Iemand waarmee je een emotionele band hebt”, vulde een klasgenoot aan. “Klopt”, antwoordde de wethouder. “Zo’n vijfentwintig procent van de jongeren zorgt voor een naaste. Daar sta je niet zoveel bij stil, maar dat is veel. Als je jonge mantelzorger bent, heeft dat best een grote impact op je leven.”

“Je moet bijvoorbeeld het eten koken. Normaal doen ouders dat voor hun kinderen maar jij doet dat nu omdat ouders het niet kunnen. Of je hebt een broertje of zusje met een lichamelijke beperking die meer aandacht krijgt dan jij. Als jongere is het belangrijk om aandacht te krijgen, want daar groei je van en daar kan je beter door presteren. De stress die je soms thuis ervaart maakt het lastig om op school goed te leren. Om deze jonge mantelzorgers te ondersteunen en zichtbaar te maken laten we de film What if... zien.”

Oog voor jonge mantelzorg
De film What if… wordt niet alleen op De Joost getoond, maar ook bij het Heerenlanden College in Leerdam en bij het Oosterlicht College in Vianen. Ook tonen sommige basisscholen de film in groep acht. De gemeente Vijfheerenlanden vindt het belangrijk dat er oog is voor jonge mantelzorg en heeft Mantelzorg VHL gevraagd hier acties aan te koppelen.

Opgroeien met zorg in het gezin is van invloed op het welbevinden van kinderen, op hun gezondheid en ontwikkeling. Jonge mantelzorgers zijn jongeren in de leeftijd van 6 t/m 24 jaar die (mee)zorgen voor een zieke ouder, broer, zus, opa of oma. Jonge mantelzorgers kunnen te maken hebben met drie keer zorg: zorgen maken om, zorgen voor of zelf zorg tekort komen. 

Voor meer informatie: Mantelzorg VHL, 0345-63 73 63, info@mantelzorgvhl.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten