• Plattelandscoach Franca van Nunen en melkveehouder Tijmen van Zessen werkten samen rond de lancering van Zouwe Zuivel.
• Plattelandscoach Franca van Nunen en melkveehouder Tijmen van Zessen werkten samen rond de lancering van Zouwe Zuivel. Foto: Aangeleverd

Plattelandscoaches willen agrariërs helpen om toekomstbestendig te worden

Algemeen 941 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Eind 2020 werd bekend dat de provincie Utrecht ging inzetten op onafhankelijk plattelandscoaches om agrariërs te ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van hun bedrijf, ook in de gemeente Vijfheerenlanden. Anderhalf jaar later heeft 5% van deze ondernemers gebruik gemaakt van de mogelijkheid om advies in te winnen. Hieronder zijn een aantal succesverhalen. De gemeente hoopt dus dat meer boerenbedrijven zich willen aanmelden. 

Dik Veefkind en Franca van Nunen zijn beide plattelandscoach. Zij zitten bij de agrariërs aan de keukentafel en horen verschillende redenen waarom zij mee willen doen. 

“Het merendeel van de deelnemers neemt zelf het initiatief om met ons aan de slag te gaan”, vertelt Van Nunen. “Zij willen zelf hun bedrijfsvoering veranderen of worden hierop gewezen door hun partner of kind(eren). Dat kan komen door bijvoorbeeld de veranderende regels rondom stikstof, maar ook doordat hun verdienmodel simpelweg niet genoeg oplevert.”

Veel wet- en regelgeving
Veefkind vult aan: “Sowieso hebben boeren te maken met ontzettend veel wet- en regelgeving. Dit zorgt voor stress. Agrariërs die bij ons terecht komen om te praten over een eventuele bedrijfsoverdracht, blijken in veel gevallen ook te kampen met gezondheidsklachten.”

“Door die regelgeving of het stikstofprobleem, maar soms ook door de veranderende publieke opinie. Ze voelen weinig waardering en worden nu door sommige mensen vooral gezien als grote vervuilers of als boeren die hun vee niet goed behandelen.”

Aanvullen of veranderen
Samen met de agrariërs onderzoeken Veefkind en Van Nunen of er mogelijkheden zijn om wat zaken aan te passen of toe te voegen aan de bedrijfsvoering. Zo is er een voorbeeld van een agrariër die vooral het contact met mensen enorm miste en die twijfelde om door te gaan. Hij is begonnen met het geven van rondleidingen over zijn bedrijf en haalt hier veel energie uit.

“Weer een andere zit in de fruitteelt en maakte zich zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering voor zijn oogst. Hij is nu een andere weg ingeslagen door andere rassen te verbouwen. Rassen die wel bestand zijn tegen de opwarming van de aarde”, aldus de coaches.

‘Het nieuwe normaal’
Veefkind: “Wat we zien is dat jongere boeren vaak wel weten wat de ontwikkelingen zijn op de markt en hierin mogelijkheden ziet. Voor hen is de situatie ‘het nieuwe normaal’. Een groep onder de oudere boeren die al jaren volgens een bepaalde manier werkt, heeft meer moeite met de transitie.”

“Maar er zijn ook voorbeelden van agrariërs die geen opvolger hebben om het bedrijf over te nemen en die zelf wel wat minder verantwoordelijkheden willen. Ze willen niet helemaal stoppen, maar overzien niet goed hoe ze dit dan moeten doen. Daar kunnen wij bij helpen. Doordat we ook bij andere ondernemers over de vloer komen, kunnen we ze soms samenbrengen en vinden er bijvoorbeeld fusies plaats.”

94% van de deelnemers met een afgeronde coaching beveelt de plattelandscoaches aan. Agrariërs die meedoen aan het traject geven hun leven voor aanvang van het traject gemiddeld een 5,5 en na afloop ervan een 7,5.

Snel vertrouwd
Van Nunen: “In het begin zijn de deelnemers soms wat sceptisch, maar doordat we de gesprekken bij hen aan de keukentafel op een hele open manier voeren, voelt men al snel vertrouwen. Bovendien kennen we de agrarische sector goed en kunnen we helpen de kansen te zien. We weten waar we het over hebben.”

Het traject bestaat uit 43 uur waarbinnen men met de coach en eventueel een specialist in gesprek gaat. Deze eerste 25 uur kosten niets. Indien men na 25 uur nog door wil met de coach, dan kan men nog 18 uur vervolgen tegen een kleine vergoeding. 

Wethouder Van Middelkoop: “De gemeente Vijfheerenlanden hoopt dat er nog veel meer agrariërs gebruik gaan maken van de plattelandscoaches. Het feit dat er de afgelopen periode 5% van hen meedeed, betekent dat er nog veel boerenondernemers zijn die gebruik kunnen maken van dit aanbod.” Meer informatie en aanmelden kan via lami.nl/vhl.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden