Afbeelding
ingezonden mededeling

Hoe zit het met de levensduur van LED verlichting?

Algemeen 228 keer gelezen

Iedereen is wel bekend met de vele voordelen van LED verlichting ten opzichte van ouderwetse verlichting.

Eén van de punten waar veel over wordt gesproken is dat de levensduur van LED een stuk langer is dan dat van bijvoorbeeld een spaar- of halogeenlamp. Toch is het zo dat er bepaalde factoren zijn die de levensduur van een LED lamp kunnen beïnvloeden. Je kunt zelf dus zorgen dat een LED lamp dus nog langer meegaat. 

In dit artikel bespreken we hoe je het allerlangst profijt kunt hebben van jouw LED lampen. 

De afvoer van warmte
Een factor die veelal bepalend is bij de levensduur van LED verlichting is de afvoer van warmte.

Ondanks het feit dat de chips in LED verlichting die warmte produceren deze enorm goed afvoeren, is het zeker niet onbelangrijk dat LED lampen wel genoeg ruimte krijgen om dit te doen.

Wanneer een chip in een LED lamp de warmte niet goed kwijt kan, dan kan dit er op de lange termijn voor zorgen dat een LED spot een stuk minder lang meegaat. Stel jezelf er dus altijd zeker van dat jouw spotjes iets meer inbouwdiepte hebben dan dat ze daadwerkelijk hoog zijn. 

Dit zorgt ervoor dat ze hun warmte een stuk beter kwijt kunnen. 

Aan en uitzetten geen invloed op de levensduur van de lamp?
Veel mensen denken dat het aan- en uitschakelen van een LED spot van invloed is op de levensduur van de spots. Bij ouderwetse lichtbronnen is dit wel degelijk een invloedrijke factor op het gebied van levensduur, maar dit is anders bij LED verlichting.

LED verlichting is namelijk als het ware een halfgeleider en dus wordt ze niet beïnvloed door het aan- of uitschakelen van een lamp of spot. 

Problemen met de drivers
Een ander probleem dat invloed kan hebben op de levensduur is het creëren van zogeheten ‘elektrische stress’. De lampen krijgen op dat moment meer toevoer aan stroom dan dat de bedoeling is, dit heeft tot gevolg dat ze heet worden en dit kan er zelfs toe leiden dat de lampen stuk gaan.

Het probleem hier is vaak terug te vinden bij verkeerde drivers. De driver zorgt ervoor dat de stroomtoevoer naar de LED spot wordt geregeld.

Bijvoorbeeld, wanneer een driver zorgt van een toevoer van 700mA terwijl de lamp maar 350mA kan verdragen dan zorgt dit voor elektrische stress. Dit zorgt voor een duidelijk verminderde levensduur van de spot en dit kan er zelfs voor zorgen dat de spot al vrij snel kapot gaat. Dit verkort niet alleen de levensduur van de spot/lamp, maar ook van de driver. Zorg er dus te allen tijde voor dat dit goed op elkaar is afgesteld.

Om dit probleem te voorkomen wordt het aanbevolen direct kwalitatief goede materialen te kopen om de kwaliteit en levensduur te garanderen. Daarnaast worden bepaalde drivers vaak voor bepaalde spots aanbevolen. Het is zeker niet onverstandig hier eens goed naar te kijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
48ste rommelmarkt in Everdingen: 'Reünie voor inwoners en oud-bewoners' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Huur jij een woning of wil je een woning huren? Dan is dit huurdersevent iets voor jou Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Split Splaches: het derde seizoen van Galerie Brandstof opent op 4 mei Nieuws 30 apr, 17:00

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden